Prima lege UE pentru bunăstarea animalelor. Gata cu înmulțirea necontrolată!
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/portrait-dog-cat-scaled.jpg)
Uniunea Europeană a adoptat prima lege pentru bunăstarea animalelor care se aplică unitar în toate statele membre. Este concepută în special pentru a proteja câinii și pisicile. Măsura are ca scop oprirea comerțului ilegal, reducerea cruzimii din fermele de reproducere și protejarea celor mai îndrăgite animale de companie.
Bunăstarea animalelor, mai presus de profit
Potrivit Euronews, legea prevede obligativitatea microcipării și înregistrării pentru toți câinii și pisicile născute sau aduse în Uniunea Europeană. Deși 24 din cele 27 de state membre impun deja aceste măsuri, sistemele sunt fragmentate și nu comunică între ele. UE vrea să creeze o bază de date comună, valabilă în toate țările, care să permită urmărirea animalului de la naștere și până la finalul vieții.
Această lege prevede și că vânzarea de câini și pisici în pet shopuri va fi interzisă. Crescătorii vor trebui să respecte reguli stricte. O femelă nu va putea avea mai mult de trei fătări în doi ani, urmate de o pauză de cel puțin un an. Această regulă își dorește să prevină slăbirea sistemului imunitar și a epuizării fizice a femelelor folosite pentru înmulțire.
În foarte multe cazuri, cei care fac comerț cu animale folosesc femelele pentru nașteri repetate până la epuizare. Când se îmbolnăvesc sau devin prea bătrâne, acestea sunt abandonate sau eutanasiate.
De asemenea, se interzic încrucișările între animale din aceeași familie: părinți cu pui, frați între ei sau bunici cu nepoți, pentru a evita consangvinizarea.
România și Ungaria, campioane la comerțul ilegal cu animale
Anual, comerțul cu animale de companie în UE generează peste 1,3 miliarde de euro. Peste jumătate dintre animale sunt cumpărate de pe internet. De cele mai multe ori, viitorii stăpâni nu au informații sigure despre proveniență, vaccinuri sau starea de sănătate a animalului. Aceste practici permit dezvoltarea așa-numitelor „fabrici de pui” ilegale.
Conform unui studiu al Comisiei Europene, cele mai multe animale provin din România și Ungaria. Însă multe provin și din țări terțe, precum Serbia, Rusia, Belarus și Turcia.
Pentru animalele importate, Parlamentul European propune ca înregistrarea să se facă imediat la graniță, în momentul în care animalul intră în Uniune.
Noua lege pentru bunăstarea animalelor este doar primul pas. Parlamentul European propune extinderea reglementărilor și la alte specii de animale de companie, care vor fi definite într-o așa-numită „listă pozitivă”. Aceasta va cuprinde toate animalele permise în gospodării, excluzându-le pe cele care prezintă riscuri sau nu pot fi îngrijite în mod corespunzător.
Această legislație era considerată de mulți o restanță istorică. Având în vedere că 44% dintre familiile europene au cel puțin un animal de companie, decizia răspunde unei nevoi reale.
Uniunea Europeană dorește să construiască un sistem mai sigur, mai etic și mai transparent pentru toți iubitorii de animale din Europa.