Taxa pe boală: Ce presupune şi cine va fi obligat să o plătească
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/hol-spital-15-07.jpg)
O posibilă nouă măsură fiscală, supranumită „taxa pe boală”, a stârnit dezbateri aprinse în spaţiul public. Aceasta se referă la impunerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) asupra indemnizaţiilor acordate în perioada concediilor medicale. În prezent, autorităţile negociază forma finală a acestei măsuri, iar ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, susţine că anumite categorii de pacienţi ar trebui să fie exceptate de la plată.
Taxa pe boală, în negocieri
„În toată această perioadă am militat pentru a nu se pune CASS pentru indemnizaţiile de concediu medical pentru patologiile despre care am discutat: oncologie, cardiologie, AVC şi altele, femei gravide şi lista continuă. Negocierea nu s-a încheiat încă, dar am speranţa… Am speranţă că nu se va aplica CASS pentru aceste patologii”, a declarat ministrul Alexandru Rogobete, marţi, la un post de televiziune, citat de news.ro.
Aşadar, pacienţii care suferă de afecţiuni grave precum cancer, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral, precum şi femeile însărcinate, ar putea fi scutiţi de această taxă. Deşi nu există încă o decizie finală, poziţia ministrului sugerează că se doreşte protejarea acestor categorii vulnerabile.
Totodată, Rogobete a explicat că intenţia acestei măsuri este legată de reforma mai amplă a sistemului medical, care include combaterea fraudelor legate de concediile medicale.
„Toată lumea vorbea despre acest lucru, că de ce ambulatoriul nu este deschis până noaptea, până la ora 10, că de ce stau secţiile goale, că de ce există concedii medicale fictive, angajatorii se plâng că anumite persoane, în momente cheie, pentru că nu vor să presteze o anumită activitate, îşi iau un concediu medical. Ştim despre aceste lucruri, le-am auzit cu toţii. Ori acum când abordăm problema, anumite persoane rămân uimite sau chiar, dacă doriţi, nu sunt de acord cu aceste reforme”, a subliniat ministrul.
El a recunoscut că perioada următoare va fi una complicată, dar a spus că obiectivul său este unul clar: recâştigarea încrederii cetăţenilor în sistemul medical.
„Cea mai mare provocare pentru mine şi este unul din motivele pentru care am acceptat această poziţie, într-o perioadă foarte grea la nivel naţional, nu doar în sistemul de sănătate, este de a recâştiga încrederea oamenilor în sistemul de sănătate”, a declarat Rogobete.
Ministrul a legat această încredere de investiţii concrete şi de combaterea problemelor cronice, cum sunt mita, atitudinea neadecvată a personalului medical şi plăţile informale.
„Nu pot să cer încrederea oamenilor în sistemul de sănătate dacă în România încă există aceste fenomene. Aceste lucruri se vor rezolva şi oamenii îşi vor recâştiga încrederea în sistemul de sănătate atunci când se vor diminua. Nu se întâmplă peste noapte, este o muncă de echipă”, a adăugat el.