Rețea de identități false descoperită în România: doi funcționari publici, reținuți
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/09/mascati-perchezitii-trupele-speciale-sas-GBZ-1.jpg)
Procurorii Parchetului General au reținut doi funcționari publici într-un dosar amplu privind eliberarea frauduloasă de documente de identitate românești pentru cetățeni proveniți din Federația Rusă, Ucraina și Republica Moldova.
Funcţionari publici, reţinuţi
Ancheta, coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a scos la iveală o rețea organizată care a acționat în perioada 2023–2024, facilitând dobândirea nelegală a cetățeniei române de către mii de persoane.
Potrivit comunicatului oficial transmis miercuri, procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pentru patru persoane. Doi dintre funcționarii implicați au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ceilalți doi au fost plasați sub control judiciar. Toți cei vizați activează în cadrul unor servicii publice comunitare locale de evidență a persoanelor.
Marți, în cadrul anchetei, polițiștii de frontieră au efectuat peste 200 de percheziții, atât la instituții publice, cât și la domiciliile unor persoane fizice. Dosarul vizează fapte grave: luare și dare de mită, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.
Conform procurorilor, rețeaua acționa prin intermediul unor angajați ai unui serviciu de evidență a populației, în complicitate cu funcționari dintr-o primărie. Aceștia eliberau cărți de identitate pe baza unor certificate de cetățenie română falsificate. Actele conțineau informații nereale privind identitatea beneficiarului, precum nume, data nașterii, locul nașterii și, în special, domiciliul, care era complet fictiv. Mulți dintre cei care obțineau actele de identitate nu locuiseră niciodată la adresele menționate în documente.
Mai grav, unele imobile în care erau „luați în spațiu” noii cetățeni nici măcar nu aparțineau celor care semnau declarațiile, iar în multe cazuri nu exista acordul proprietarilor și nici prezența lor la semnarea documentelor. Declarațiile de luare în spațiu erau întocmite în fals, fără verificări reale, facilitând astfel emiterea documentelor oficiale.
Anchetatorii au constatat că datele false erau introduse în Registrul Național de Evidență a Persoanelor, iar pe baza lor, beneficiarii obțineau acte de identitate valabile în România. În total, aproximativ 7.000 de persoane din foste republici sovietice, în special din Rusia, Ucraina și Republica Moldova, și-au stabilit domiciliul fictiv pe teritoriul României prin această metodă.