Reorganizare haotică și eşuată la ANMAP: Angajații din protecția mediului au ieșit în stradă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/anmap-protest-514667595_1326181276219649_6754607216560663172_n.jpg)
Reorganizarea eşuată la ANMAP! Angajații fostelor Agenții județene pentru Protecția Mediului protestează spontan față de reorganizarea incompletă a ANMAP, lipsa aprobării organigramei și reducerea salariilor, cerând claritate și soluții urgente din partea Ministerului Mediului.
Reorganizarea eşuată la ANMAP
Angajați din fostele Agenții județene pentru Protecția Mediului au declanșat astăzi proteste spontane, ca reacție la reorganizarea haotică și incompletă a Agenției Naționale pentru Mediu și Arii Protejate (ANMAP).
Potrivit unui comunicat de presă, deși ANMAP a fost înființată oficial la 3 aprilie 2025, personalul fostelor instituții (Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Agențiile județene pentru Protecția Mediului și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate) nu a fost preluat nici până în prezent.
Organigrama detaliată și regulamentul de funcționare, care trebuiau aprobate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor până la începutul lunii iunie, nu au fost înaintate de conducerea ANMAP, blocând astfel procedura legală de angajare a salariaților în noua structură.
Această lipsă de acțiune a îngreunat activitatea instituțională și peste 2.000 de angajați trăiesc într-o stare de incertitudine profesională, fără contracte clare, atribuții stabilite sau siguranța locului de muncă.
„În paralel, de la 1 iulie, salariile au fost reduse cu sume nete între 300 și 500 lei, din cauza plafonării sporului pentru condiții periculoase la 300 lei brut”, transmit reprezentații PUBLISIND, sindicatul din care fac parte aceşti angajaţi.
Revendicări ale salariaților:
- Aprobarea de urgență a organigramei și regulamentului ANMAP;
- Preluarea efectivă a personalului în noua structură;
- Restabilirea drepturilor salariale și a sporurilor aferente condițiilor de muncă;
- Un calendar clar pentru reorganizarea reală, cu consultarea personalului din teritoriu.
În lipsa unor măsuri concrete, protestele vor continua și se pot intensifica la nivel național.
Totodată, oamenii au lansat un apel public: „Solicităm o întâlnire de urgență cu doamna Diana‑Anda Buzoianu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a discuta blocajele actuale, impactul asupra personalului și adoptarea unor soluții eficiente, în interesul protecției mediului și stabilității instituționale”.