Iranul se pregătește să mineze strâmtoarea Hormuz

Publicat: 02 iul. 2025, 13:49, de Alice Călin, în Internațional , ? cititori
Iranul se pregătește să mineze strâmtoarea Hormuz
Sursă foto: Wikipedia / strâmtoarea Hormuz

Tensiunile dintre Iran, Israel și SUA au ajuns la un nivel mai periculos ca oricând. Potrivit unei dezvăluiri exclusive publicate de Reuters, armata iraniană a încărcat mine navale pe vase aflate în Golful Persic, fapt ce a stârnit îngrijorări serioase în rândul oficialilor americani. Informațiile, provenite din surse ale serviciilor secrete americane, sugerează că Iranul ar putea mina strâmtoarea Hormuz, prin care trece o mare parte din petrolul destinat comerțului mondial.

Strâmtoarea Hormuz, sub o nouă amenințare

Potrivit Reuters, pregătirile Iranului au început după atacurile lansate de Israel asupra unor ținte de pe teritoriul iranian. Minele nu au fost încă plasate în apele strâmtorii, dar pregătirea acestora indică intenția de a opri navigația pe dintre cele mai tranzitate rute maritime din lume. Aproximativ 20% din transporturile globale de petrol și gaze naturale trec prin această zonă îngustă, unde culoarul de navigație are doar 2 mile lățime.

De-a lungul timpului, Iranul a amenințat de mai multe ori cu blocarea strâmtorii. Însă nu a pus niciodată în aplicare un asemenea plan. În prezent, parlamentul iranian a aprobat blocarea rutei, însă decizia finală aparține Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului.

Mize strategice și riscuri economice globale

Pentru Iran, blocarea strâmtorii ar reprezenta o armă strategică, dar și un risc major. Atât Iranul, cât și vecinii săi din OPEC își exportă petrolul prin această zonă. Din acesta fac parte Arabia Saudită, Kuweit și Emiratele Arabe Unite. Cu toate acestea, țara și-a dezvoltat capacitatea de a desfășura mii de mine marine, cu ajutorul unor ambarcațiuni rapide.

În cazul unui blocaj, prețurile la energie ar exploda, afectând piețele globale. Deocamdată, SUA nu au confirmat că minele ar fi fost retrase de pe vasele iraniene. Americanii nu exclud nici posibilitatea ca această mișcare să fi fost doar un semnal destinat Washingtonului.

În paralel, Flota a Cincea a SUA, staționată în Bahrain, continuă să monitorizeze cu atenție zona. SUA anunță că dispun de diverse tipuri de nave cu capacități anti-mină care ar putea fi mobilizate rapid în caz de urgență.

Până în prezent, Iranul a răspuns doar printr-un atac cu rachete asupra unei baze americane din Qatar. Oficialii de la Washington avertizează, însă, că alte represalii sunt încă posibile.