George Simion acuză judecătorii CCR de „sfidare totală”. Prime de pensionare de 35.000 de euro și decizii în favoarea sistemului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/simion.jpg)
George Simion, președintele AUR, a lansat un nou atac la adresa Curții Constituționale a României (CCR), după ce în spațiul public au apărut informații privind acordarea unor „prime de pensionare” în valoare de aproximativ 35.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei judecători care urmează să își încheie mandatul. Potrivit liderului AUR, aceste sume ar urma să fie plătite în plus față de pensiile speciale de care aceștia beneficiază deja.
Simion spune că CCR caută soluții pentru plata bonusurilor
Într-un mesaj publicat pe blogul personal, George Simion a acuzat că instituția încearcă să forțeze sistemul bugetar pentru a face rost de fonduri destinate acestor plăți, deși banii necesari nu sunt prevăzuți în bugetul CCR pentru anul 2025.
Potrivit acestuia, secretarul general al Curții ar fi fost trimis la Ministerul Finanțelor pentru a explora posibilitatea unui transfer de fonduri din alte capitole bugetare.
Simion a transmis că, în opinia sa, este o formă de dispreț față de cetățeni ca, într-o perioadă de măsuri de austeritate – cu scumpiri, înghețarea salariilor și a pensiilor și noi taxe impuse – trei judecători ai Curții Constituționale să solicite câte 180.000 de lei (echivalentul a 35.000 de euro) sub forma unui bonus de pensionare.
El a numit această acțiune „o tentativă cinică de a forța sistemul să plătească bonusuri de lux”, afirmând că reprezintă o sfidare nu doar față de logica guvernării, ci și față de oamenii de rând.
„Judecătorii Curții Constituționale sfidează românii și logica austerității. Trei dintre ei, care își încheie mandatul, vor să plece acasă cu câte 180.000 de lei, echivalentul a 35.000 de euro, ca ‘primă de pensionare’, pe lângă pensiile speciale uriașe.
Pentru a obține acești bani, CCR a trimis secretarul general al instituției la Ministerul Finanțelor, ca să întrebe cum pot fi transferați bani din alte capitole bugetare, întrucât sumele nu sunt prevăzute în bugetul Curții pentru 2025.
Este o tentativă cinică de a forța sistemul să plătească bonusuri de lux într-un moment în care românii sunt loviți de scumpiri, înghețarea salariilor, a pensiilor și introducerea de noi taxe”, a scris Simion pe blogul său.
Plăți pentru „obediență”, nu pentru performanță
George Simion susține că aceste sume nu ar reprezenta o recompensă pentru activitatea profesională, ci „plăți mascate pentru obediență”. Liderul AUR acuză Curtea Constituțională că, de-a lungul timpului, a fost complice la o serie de decizii controversate, menționând în acest sens validarea comasării alegerilor, susținerea secretizării declarațiilor de avere și acceptarea lui Traian Băsescu în calitate de fost șef de stat cu drepturi și privilegii, chiar și după ce acesta a fost declarat oficial colaborator al fostei Securități.
În opinia lui Simion, aceste decizii ar arăta că CCR nu acționează în interesul cetățeanului, ci ar face parte dintr-o rețea a „vechiului sistem” care perpetuează o justiție controlată politic.
În continuarea mesajului său, liderul AUR a cerut o reformă profundă a Curții Constituționale, afirmând că actualul mod de numire a judecătorilor compromite independența instituției. El a declarat că aceștia ar trebui aleși prin vot direct de către cetățeni, nu numiți de partidele aflate la guvernare.
„Aș vrea să contrazic presa progresistă, USR-istă, care mă acuză că n-aș fi contestat numirea lui Mihai Busuioc în funcția de judecător CCR! De parcă ar fi contat în vreun fel cine face contestația. Contestația s-a făcut cu aportul nostru, coordonând textul cu doamna senator Nadia Cerva, prin grupul nostru de la Senat. Era rândul lor să conteste la CCR și am lăsat să aibă inițiativa pe grupul (sau fostul grup) S.O.S.. La fel de predictibilă a fost și decizia CCR: corb la corb nu scoate ochii”, a mai transmis George Simion.
Liderul AUR a respins ideea că ar fi contat cine face demersul oficial și a afirmat că au preferat ca inițiativa să aparțină altui grup parlamentar. El a încheiat răspunsul cu o frază dură.