România vrea să includă în infrastructura de transport și „Autostrada albastră“, de care nu s-a folosit până acum

Publicat: 02 iul. 2025, 20:14, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
România vrea să includă în infrastructura de transport și „Autostrada albastră“, de care nu s-a folosit până acum
Foto: Facebook Irinel Ionel Scrioșteanu

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a participat, miercuri, la evenimentul dedicat infrastructurii și colaborării româno-italiene „Italy & Romania, building together sustainable infrastructure“, organizat de Agenția Italiană pentru Comerț Exterior (ITA). Cu acest prilej, oficialul de la Transporturi a dezvăluit noi direcții în care trebuie să se îndrepte România în ceea ce privește infrastructura de transport.

România vrea să includă în infrastructura de transport și „Autostrada albastră“

România ar avea planuri mari în ceea ce privește infrastructura de transport, unde ar dori să includă și „Autostrada albastră“, un proiect de care nu s-a folosit până acum. Invitat la „Italy & Romania, building together sustainable infrastructure“, eveniment organizat de Agenția Italiană pentru Comerț Exterior, secretarul de stat în Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a trasat noile strategii în materie de infrastructură.

Evident că nu a uitat să amintească de firmele mari din Italia care derulează lucrări importante în România în acest sens. WeBuild, spre exemplu, a construit cel mai mare pod suspendat din țară, podul peste Dunăre de la Brăila, și a dat în trafic în acest an secțiunea Curtea de Argeș – Pitești (30,3 km) a A1 Sibiu – Pitești.

Se deschide primul lot de autostradă din 2025

Secțiunea Curtea de Argeș – Pitești, primul lot de autostradă deschis integral în 2025

Oficialul de la Transporturi a precizat că în perioada următoare România va avea în vedere dezvoltarea infrastructurii feroviare, întrucât se dorește reducerea transportului de marfă pe rutier.

O altă direcție pe care vrem să o consolidăm în următoarea perioadă, v-am spus că în primul rând ne-am concentrat pe infrastructura rutieră, este cea a sistemului feroviar. Vom da o importanță mărită sistemului feroviar în următorii ani. Conform programului de guvernare, vrem să reducem fluxurile de marfă pe infrastructura rutieră și să redirijăm acest transport de marfă către infrastructura feroviară. Deci, va fi un nou capitol în infrastructura României direcționat către infrastructura feroviară în așa fel încât să creștem competitivitatea transportului de marfă pe teritoriul României în raport cu țările vecine“, a susținut Scrioșteanu, potrivit Agerpres.

România scoate în față și „Autostrada albastră“

„Autostrada albastră“ este un alt proiect ce ar putea fi dezvoltat în cadrul relațiilor bilaterale dintre România și Italia, a transmis oficialul de la Transporturi.

„O altă direcție care ar putea fi dezvoltată în cadrul relațiilor bilaterale este folosirea Dunării. Noi avem un proiect foarte important în ceea ce privește această «autostradă albastră» pe care o avem și care merge până în centrul Europei, această autostradă care este nefolosită astăzi. Avem un proiect care să regularizeze un șenal navigabil pe Dunăre, în așa fel încât să fie predictibilă pentru transport de marfă 365 de zile pe an, adică aproape tot timpul anului.

În acel moment, transportul poate fi foarte facil între portul Constanța prin intermediul canalului Dunăre – Mare Neagră și folosită această autostradă care generează un transport mai sustenabil, mai ecologic și mai competitiv chiar și în raport cu transportul feroviar“, a menționat Irinel Ionel Scrioșteanu.

România poate fi un cap de pod important în reconstrucția Ucrainei

Tot la acest eveniment, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a declarat că România poate fi un cap de pod important, dacă nu cel mai important, în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei.

Infrastructura de transport a României a luat un avânt în ultimii 5 ani, mai ales pe zona de infrastructură rutieră pe care o gestionez din 2019. Avem astăzi în lucru 700 de km de autostradă și drum expres. Avem în reabilitare coridoare importante în ceea ce privește sistemul feroviar, am dat în trafic în ultimii ani peste 500 de kilometri de autostradă și drum expres, o parte dintre ei construiți cu firme din Italia. Am dat în trafic al treilea pod ca mărime din Europa într-un parteneriat și un contract cu o firmă din Italia, un real succes din punctul meu de vedere, iar acum câteva săptămâni chiar am semnat recepția acestui obiectiv, care a devenit un nou simbol al României“, a spus Scrioșteanu.

Acesta a mai transmis că România se bazează în continuare pe dezvoltarea parteneriatului cu firmele italiene. „Trebuie să creștem competitivitatea prin relația noastră, mai ales în contextul în care, în următoarea perioadă, sper cât se poate de repede, reconstrucția Ucrainei va fi o nouă provocare și pentru România, dar cred că și pentru Italia, pentru că știu că Italia devine un factor foarte important în această temă a reconstrucției Ucrainei. România poate fi un cap de pod important, dacă nu cel mai important, în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei’, a afirmat Irinel Ionel Scrioșteanu.

În acest sens, secretarul de stat în Transporturi a subliniat că în ultimii ani s-a dezvoltat infrastructura cât mai aproape de granița cu Ucraina, s-au deschis noi puncte vamale, au fost reabilitate puncte vamale și s-a reabilitat infrastructura feroviară care leagă România de Ucraina.

Podul suspendat peste Dunăre se leagă de acum direct de Brăila

„Podul de la Brăila poate fi folosit la fel de bine în tranzitul materialelor și al altor elemente pentru reconstrucția Ucrainei. România poate fi un partener Italiei în acest plan de reconstrucție a Ucrainei și cred că ar trebui să fie o direcție pe care să o abordăm în cadrul discuțiilor, chiar și de astăzi, ținând cont, bineînțeles, și de tema sustenabilității“, a transmis oficialul de la Transporturi.

Citește și: A început proiectarea celui mai dificil lot montan al Autostrăzii Unirii, cu 63 de pasaje și 19 tuneluri (VIDEO)