„Trucul bunicii” care a devenit viral. Spălarea cărnii stricate cu detergent – o practică periculoasă? (VIDEO)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/meat-5586849_1280.jpg)
Un videoclip postat recent pe TikTok prezintă un nou „trend”, în care utilizatoarea ne învață „trucul bunicii”, anume: cum să spălăm carnea stricată pentru a fi folosită în continuare. Deși intenția de a evita risipa alimentară nu este una rea, experții în siguranță alimentară avertizează că această practică este extrem de periculoasă.
„Trucul bunicii” – soluție salvatoare sau risc pentru sănătate?
Într-un videoclip viral de pe TikTok, o utilizatoare arată o metodă transmisă de la „bunica” despre cum „să nu arunci carnea stricată”. În imagini, femeia scoate o bucată de carne tocată care pare decolorată și probabil alterată, o spală sub jet de apă, apoi folosește detergent de vase pentru a o „curăța”. După clătire, carnea este stoarsă de apă, tratată cu o linguriță de oțet alb distilat și transformată în chiftele, care sunt ulterior puse în congelator.
Videoclipul a adunat peste 20.000 de aprecieri, dar și multe comentarii. Internauții au răspuns rapid, prin diferite glume precum: „Sun poliția”.
@marinaks41 #lifehack #tipsandtricks #foodhacks #foodtiktok #KitchenHacks #meatball #meat ♬ Dame Un Grrr – Fantomel & Kate Linn
Deși intenția de a reduce risipa este lăudabilă, siguranța alimentară trebuie să fie prioritară. Dacă o carne are un miros, aspect sau textură suspectă, cel mai sigur lucru este să o arunci. Consumul de carne alterată poate provoca toxiinfecții alimentare grave, unele potențial letale.
Sfaturile experților
Spălarea cărnii NU elimină bacteriile periculoase:
- Bacterii precum Salmonella sau E. coli pătrund adânc în țesut și nu pot fi „spălate”;
- Spălarea cărnii poate răspândi bacterii pe chiuvetă, blat și alte suprafețe din bucătărie.
- Detergenții nu sunt destinați consumului uman. Urme de detergent pot rămâne în carne, chiar dacă aceasta este clătită;
- Substanțele chimice pot fi dăunătoare dacă sunt ingerate, mai ales după congelare și gătire ulterioară.
- Oțetul are proprietăți antibacteriene limitate și nu poate face o carne alterată sigură de consum;
- Mirosul sau aspectul îmbunătățit după oțet NU înseamnă că alimentul este sigur.
Congelarea NU distruge bacteriile:
- Bacteriile periculoase rămân vii chiar și la temperaturi scăzute, iar carnea recontaminată rămâne periculoasă după decongelare.