Ce i-ar transmite Ilie Bolojan fostului premier Marcel Ciolacu: Este vremea să ne asumăm răspunderi
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/Bolojan-si-Ciolacu-saluta-eliberarea-ostaticilor-israelieni-din-Gaza.-Printre-ei-se-numara-si-un-roman.jpg)
E timpul asumării, nu al reproșurilor. Acesta a fost mesajul lui Ilie Bolojan, întrebat ce i-ar transmite lui Marcel Ciolacu, fostul premier al României. Actualul șef al Executivului a declarat în fața jurnaliștilor că responsabilitatea pentru situația actuală a României revine, în grade diferite, tuturor celor care au deținut funcții publice în ultimii ani.
Ce i-ar transmite Ilie Bolojan fostului premier Marcel Ciolacu
Ilie Bolojan declară ferm că responsabilitatea pentru situația economică în care este România în prezent nu aparține unei persoane. Întrebat ce i-ar spune predecesorului său, Marcel Ciolacu, prim-ministrul a evitat să aducă critici directe.
„Cred că vedeţi măsurile pe care suntem în situaţia să le adoptăm şi cred că orice s-ar spune situaţia României este dificilă şi fiecare om care a fost pe o funcţie în România în ultimii ani are o răspundere mai mică sau mai mare direct proporţională cu înălţimea funcţiei pe care a ocupat-o, responsabilităţi şi poate durata funcţiei”, a afirmat premierul.
Mai mult, Ilie Bolojan a afirmat că în contextul economic dificil în care se află țara noastră în acest moment, reproșurile nu-și au rostul. A spus, în schimb, că este necesar ca lecțiile trecutului să fie învățate, iar greșelile să nu mai fie repetate.
Prim-ministrul a prezentat pachetul de măsuri fiscale
Guvernul Bolojan, învestit după săptămâni intense de negocieri, are o misiune extrem de dificilă: să reducă deficitul uriaș al României și să evite un dezastru economic. Miercuri, prim-ministrul a prezentat pachetul de măsuri fiscale pentru care urmează să-și asume responsabilitatea în Parlament.
Printre măsurile menite să scadă cheltuielile și să mărească veniturile se numără:
- majorare TVA la 11% și 21%, exceptând medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică
- accize de 10% la alcool, combustibil, țigări.
- CASS la pensiile de peste 3.000 de lei
- impozit pe dividente cresuct la 16%
- profiturile băncilor, taxate suplimentar
- suprataxarea câștigurilor din jocurile de noroc
- înghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor
- reducerea sporurilor
- măsuri în educație, printre care și reducerea numărului de burse acordate