Ilie Bolojan: Ministerele trebuie să verifice companiile de stat și să corecteze ineficiențele
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/ilie-bolojan-2025-07-02-8810.jpg)
Premierul Ilie Bolojan a anunțat miercuri că, în aceste zile, toate ministerele au ca sarcină să verifice situația companiilor din coordonare la care statul este acționar majoritar, iar acolo unde este cazul să se realizeze corecții.
Ilie Bolojan: „Vom cere să-și facă rectificare de buget“
„Lucrurile pe care le-am enunțat la al doilea pachet înseamnă reforma companiilor publice. Asta înseamnă că în aceste zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situația tuturor companiilor din coordonare, acolo unde statul român are acțiuni, este acționar majoritar (…) și peste tot unde vom constata lucruri care ies în decor vom corecta lucrurile”, a declarat Bolojan.
Premierul a precizat că unele companii trebuie să-și aprobe bugetele în ședință de guvern, iar cele care nu și-au făcut acest lucru nu vor primi aprobarea până la efectuarea corecțiilor necesare.
„Cele care au bugetele aprobate vom cere să-și facă rectificare de buget, în așa fel încât aceste lucruri să fie corectate, dar nu doar aceste lucruri. Să-și reducă personalul auxiliar, personalul care nu este implicat direct în activitățile de producție, să își crească eficiența, pentru că, gândiți-vă, o companie de stat care este ineficientă înseamnă un preț al kilowat-ului mai mare decât cel care ar trebui să fie, înseamnă o subvenție mai mare, de exemplu, în zona feroviară, înseamnă un preț mai mare al gazului datorită ineficienței unor companii din acest domeniu”, a mai declarat Ilie Bolojan
Ilie Bolojan a atras atenția că orice ineficiență are un cost, pe care în mod indirect tot cetățenii îl plătesc prin tarife, impozite și taxe.
În plus, premierul a anunțat că în luna iulie va fi realizată o analiză a investițiilor publice pentru a stabili care proiecte vor continua.
„Cu toții ne-am dori ca toate investițiile să continue. Numai că nu există suficienți bani pentru acest lucru. Și atunci avem două posibilități. Să ne facem că nu știm această realitate și să ne ducem până la un moment dat în care efectiv nu se vor mai putea face plăți, dar fără să-i anunțăm pe constructori, sau făcând o analiză a investițiilor, văzând ce este finanțat din fonduri europene, unde trebuie să urgentăm lucrurile, să creștem absorbția ca să ne putem termina proiectele și constatând ce nu este la fel de important, care e finanțat din bugetele naționale, ce nu este la fel de urgent. (…) Să prioritizăm aceste lucruri, ceea ce vom face în această lună, și să notificăm pe diferite programe beneficiarii și constructorii cu privire la ceea ce poate continua și la ceea ce nu poate continua, dându-le timpul necesar să-și poată pune lucrările în siguranță”, a mai spus premierul.