După controlul de la Salina Praid, ministrul Economiei a anunţat schimbarea Consiliului de Administraţie Salrom şi acţiuni în justiţie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/salina-praid-intrare-ID307212_INQUAM_Photos_Alex-Nicodim_.jpg)
Ministrul Economiei, Radu Miruţă, a anunţat că a propus revocarea Consiliului de Administraţie al Salrom şi acţionarea în justiţie a membrilor acestuia pentru prejudiciile cauzate de ignorarea avertismentelor legate de riscul de inundaţie la Salina Praid.
Măsuri dure, după dezastrul de la Salina Praid
Ministrul Economiei Radu Miruţă a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că dezastrul de la Salina Praid a fost cauzat de ignorarea timp de aproape 20 de ani a unor avertismente oficiale privind riscul de inundație, iar statul, prin mai multe instituții, este responsabil pentru prejudiciul produs unui zăcământ afectat ireversibil.
„Am analizat în detaliu situația de la Salina Praid și vă pot spune că nu a fost vorba despre un dezastru imprevizibil. Există documente oficiale încă din 2006 care avertizau asupra riscului de inundație, dar aceste avertismente au fost ignorate. Informațiile erau cunoscute de Salrom, Apele Române, ANRM și se aflau și în responsabilitatea ministerului. Debitul pârâului Corund care a produs inundația era cunoscut, iar soluția tehnică de deviere a apei, care se implementează abia acum, era prevăzută în studii anterioare. Totul s-a întâmplat din cauza pasării responsabilității între instituții”, a declarat Miruţă.
El a declarat că a propus revocarea Consiliului de Administraţie al Salrom şi acţionarea membrilor CA în justiţie pentru recuperarea prejudiciului.
„Raportul Corpului de Control confirmă vinovăția partajată a Salrom, ANRM, Apelor Române și altor entități. Zăcământul este afectat ireversibil. Am propus revocarea Consiliului de Administrație al Salrom și acționarea în justiție a membrilor acestuia pentru prejudiciul produs”, a mai spus Ministrul.
Radu Miruţă a vorbit şi despre soluţiile şi cheltuilile pentru rezolvarea situaţiei de la Salina Praid.
„Se analizează două variante pentru viitor: fie drenarea apei și recuperarea salinei, ceea ce costă circa 45 milioane de euro, fie începerea unei exploatări noi pe cealaltă parte a muntelui, de 8 ori mai ieftină. A fost inițiată și devierea pârâului Corund, într-un proiect de urgență finanțat cu 36 de milioane de lei. Situația actuală este rezultatul unei lipse totale de prevenție din partea statului, care nu a întreținut zăcământul și a ignorat riscurile evidente”, a mai spus ministrul Economiei.