Salariile directorilor din subordinea administrației locale, vizate de măsuri de austeritate

Publicat: 03 iul. 2025, 20:48, de Ionel Anamaria, în ACTUALITATE , ? cititori
Salariile directorilor din subordinea administrației locale, vizate de măsuri de austeritate

În contextul restricțiilor bugetare anunțate de Guvern și al apelurilor repetate la responsabilitate în cheltuirea banului public, un consilier local din Constanța propune plafonarea salariilor directorilor din societățile subordonate administrației locale.

Potrivit inițiativei consilierul local USR Florin Cocargeanu, niciun director nu ar urma să încaseze mai mult decât un viceprimar, iar indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație ar fi limitate la nivelul celor primite de consilierii locali.

Potrivit ct100.ro,  inițiativa ar putea aduce economii de aproximativ 900.000 de lei pe an la bugetul local. Demersul vizează, totodată, crearea unui cadru mai transparent și echilibrat în ceea ce privește remunerațiile din sectorul public local.

Cocargeanu a făcut apel la primarul Vergil Chițac să includă proiectul pe ordinea de zi a Consiliului Local și a menționat că măsuri similare au fost susținute deja de primarul interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu, și de Ilie Bolojan la Oradea, ambii membri PNL, ca și primarul Chițac.

Măsuri de austeritate anunțate de premierul Bolojan

Propunerea vine în contextul în care premierul  Ilie Bolojan a anunţat, ieri, o serie de măsuri pentru reducerea dificitului bugetar având în vedere situația economică dificilă a României. În primă fază acestea acestea prevăd:

  • TVA crește la 11% și 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem ca și HoReCa să rămână la acest nivel.
  • Cresc cu 10% accizele pentru alcool, combustibil, țigări.
  • Creșterea numărului de contributori la CNAS: 6 milioane contributori la 16 milioane beneficiari.
  • CASS la pensiile de peste 3.000 de lei.
  • Impozitul pe dividende crește la 16%.
  • Profiturile băncilor, taxate suplimentar.
  • Suprataxarea câștigurilor din jocurile de noroc.
  • În 2026, pensiile și salariile rămân plafonate.
  • Educație: propunere pentru creșterea normei didactice cu 2 ore în preuniversitar și universitar.
  • Vor rămâne două burse școlare: bursele de merit, acordate în număr limitat, iar cele sociale vor fi acordate pentru sprijinirea copiilor din familiile defavorizate.

Etapa a doua a măsurilor prevede completări care țin de elemente importante legate de pensiile speciale, jalon PNRR, reforma instituțiilor autofinanțate – ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat – cheltuieli mai eficiente reducerea subvențiilor – reforma administrației publice locale, reanalizare unor sporuri aplicate în cascasdă.