Locuințele din București devin inaccesibile: două camere costă peste 100.000 de euro

Publicat: 03 iul. 2025, 15:13, de Ionut Jifcu, în Imobiliare , ? cititori
Locuințele din București devin inaccesibile: două camere costă peste 100.000 de euro
sursa: Shutterstock

Prețurile apartamentelor din București au crescut puternic în prima jumătate a anului 2025, depășind praguri considerate până recent de neatins pentru majoritatea românilor. Un apartament cu două camere a ajuns să coste, în medie, peste 100.000 de euro, iar această sumă e deja normă în cele mai multe cartiere ale orașului. Pentru comparație, anul trecut în aceeași perioadă, media era de aproximativ 84.000 de euro.

Locuinţele în Bucureşti, preţ inaccesibil

Publicaţia Puterea Financiară scrie că analiza realizată pe baza datelor Anunțul.ro arată că pragul de 100.000 de euro a fost depășit încă din luna martie. În acest moment, doar șapte cartiere din București mai au prețuri medii sub această valoare, iar în doar trei zone se mai pot găsi locuințe de două camere la sub 90.000 de euro: Berceni-Giurgiului, Rahova-Sebastian și Obor-Colentina. Chiar și acolo, însă, prețurile au crescut între 15% și 30% într-un singur an.

Piața imobiliară e împinsă în sus de mai mulți factori. În primul rând, proiectele rezidențiale noi sunt construite cu prețuri premium, care trag în sus media generală. În același timp, apartamentele vechi, renovate, sunt listate la prețuri tot mai mari, uneori de peste 2.000 de euro pe metru pătrat. Un apartament vechi de 55 mp, dar renovat, se vinde acum cu 120.000 de euro, iar pentru o locuință din 2008, cu o suprafață de 80 mp, proprietarii cer 150.000 de euro.

Problema e agravată de blocajul urbanistic care paralizează dezvoltarea Bucureștiului de peste cinci ani. Lipsa autorizațiilor, disputele administrative și penuria terenurilor disponibile pentru construcții mari au dus la întârzieri în livrarea de locuințe noi. Asta înseamnă că oferta de apartamente nu ține pasul cu cererea constantă venită din partea populației active, a investitorilor și a celor care cumpără pentru revânzare.

Rezultatul este un dezechilibru puternic între cerere și ofertă, care duce inevitabil la creșteri de preț. În zone precum Titan-Dristor, Aviației, Colentina-Obor sau Berceni-Giurgiului, prețurile au crescut cu procente cuprinse între 15% și 19% în ultimele 12 luni. Iar în cartierele considerate odinioară accesibile, apartamentele de două camere au ajuns să coste cât unele vile de la marginea orașului în urmă cu cinci ani.

Singura excepție vizibilă este zona Băneasa, unde prețurile au scăzut cu 12,1% în iunie 2025 față de iunie 2024. Media a coborât de la 146.875 de euro la 129.030 de euro. E posibil să fie vorba despre o corecție punctuală, o scădere temporară cauzată fie de o saturație a cererii în zonă, fie de o ajustare din partea dezvoltatorilor care au încercat să repoziționeze ofertele.