Alexandru Nazare avertizează: datoria publică sare de 1.100 miliarde, iar România rămâne blocată în deficit excesiv
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Design-fara-titlu-2025-07-03T165720.620.png)
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a prezentat o radiografie economică detaliată a ultimilor ani, evidențiind motivele pentru care România se află, de cinci ani, în procedura de deficit excesiv. El a avertizat că ieșirea din această situație va necesita un efort susținut, în contextul în care țara noastră are deja o imagine vulnerabilă la nivel european.
Nazare, despre o creștere de 43% a cheltuielilor bugetare în doar patru ani
Alexandru Nazare a deschis conferința de presă prin a explica evoluția accelerată a cheltuielilor din bugetul general consolidat. El a precizat că în 2021, cheltuielile publice erau de 459 de miliarde de lei, însă până în 2025 acestea vor ajunge la 831 de miliarde — o creștere de 43%.
„Aş începe prin a vă da câteva date care sunt relevante ca să putem răspunde la întrebarea de ce am ajuns aici, câteva date care se referă la evoluţia anumitor cheltuieli în ultimii cinci ani. Şi o să încep cu evoluţia cheltuielilor din bugetul general consolidat care în 2021 era de 459 de miliarde, iar astăzi au ajuns 831 de miliarde, o creştere de 43% a cheltuielilor”, a declarat ministrul.
Ministrul Finanțelor a detaliat și alte categorii de cheltuieli majore. Cheltuielile de personal, spune el, au urcat de la 111 miliarde în 2021 la 172 de miliarde în 2025, iar cele cu pensiile, de la 110 miliarde la 190 de miliarde. Astfel, ponderea cheltuielilor fixe în buget devine tot mai dificil de controlat.
„Cheltuielile de personal din bugetul general consolidat, în 2021 erau 111 miliarde, astăzi sunt 172 de miliarde. Cheltuielile cu pensiile, în 2021 erau 110 miliarde, iar astăzi sunt 190 de miliarde, în 2025”, a explicat Nazare.
Tot el a menționat că și alte tipuri de cheltuieli au crescut: cele pentru bunuri și servicii au urcat de la 64 de miliarde la 97 de miliarde de lei, iar numărul posturilor ocupate în sectorul public a crescut cu peste 40.000, ajungând la 1.305.000 în 2025.
Datoria publică a ajuns la 58% din PIB
Nazare a subliniat că o consecință directă a acestor cheltuieli neacoperite de venituri a fost creșterea datoriei publice. Aceasta era, în 2021, de 576 de miliarde de lei și este prognozată să depășească 1.100 de miliarde în 2025, echivalentul a 58% din PIB.
„Nu în ultimul rând şi poate cel mai important dintre toate aceste date se referă la evaluarea privind datoria publică. Datoria publică în 2021 era de 576 de miliarde, iar astăzi prognozăm că va depăşi 1100 de miliarde, adică 58% din PIB”, a spus oficialul de la Finanțe.
Ministrul a explicat că toate aceste creșteri — care nu au fost susținute de evoluția veniturilor — sunt direct legate de intrarea României în procedura de deficit excesiv, începând cu anul 2020.
Ministrul Finanțelor a atras atenția asupra faptului că România se află, de cinci ani consecutivi, în procedura de deficit excesiv. A subliniat că ieșirea din această situație va necesita un efort constant în următorii cinci ani.
Oficialul a avertizat că, atâta timp cât țara noastră poartă eticheta de „deficit excesiv”, puterea de negociere a României în Consiliul Miniștrilor de Finanțe de la Bruxelles este serios diminuată. În opinia sa, această situație transmite un semnal negativ despre seriozitatea și stabilitatea bugetară a țării.
„Dar este foarte important de înţeles că atât timp cât suntem în deficit excesiv, capacitatea noastră de negociere la Bruxelles, în Consiliul de miniştri ai Finanţelor, este mult redusă. Nu putem să avem o ambiţie de a negocia lucruri la Bruxelles atâta timp cât avem această ştampilă a deficitului excesiv pentru că această ştampilă înseamnă neseriozitate, înseamnă probleme, înseamnă că bugetele sunt vulnerabile, înseamnă că supravegherea bugetară este slabă. Şi atunci când aceste lucruri persistă ani de-a rândul, bineînţeles că şi capacitatea noastră e limitată”, a mai transmis Alexandru Nazare.