Avram Gal despre „umilința oficială” de Ziua SUA. România și momentul în care conducerea „a pupat ghiulul”

Publicat: 03 iul. 2025, 18:01, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Avram Gal despre „umilința oficială” de Ziua SUA. România și momentul în care conducerea „a pupat ghiulul”

Ziua Independenței Statelor Unite a fost marcată recent la București printr-o recepție organizată de Ambasada SUA care a stârnit controverse importante. Vicepreședintele PSD Cluj, Avram Gal, a criticat dur modul în care întreaga clasă politică românească s-a aliniat într-un gest pe care l-a calificat drept „umilință”. Această scenă, în opinia sa, nu a fost altceva decât o demonstrație de supunere excesivă față de un însărcinat cu afaceri, adică un diplomat interimar, fără rang oficial deplin de ambasador sau reprezentant politic validat de Congresul SUA.

România, între umilință oficială și suveranitate națională

Avram Gal a subliniat că o astfel de manifestație nu poate fi interpretată ca o simplă recepție diplomatică, ci mai degrabă ca un gest de slugărnicie care contrazice principiile de egalitate și respect între state partenere.

El a atras atenția că nicio țară care se respectă nu își expune întreaga conducere în uniforme de paradă pentru a onora un reprezentant diplomatic provizoriu, într-un context ce amintește mai degrabă de vremurile protectoratelor decât de relații strategice între națiuni suverane.

„O clasă politică întreagă – președinte, premier, miniștri, generali, șefi de servicii, judecători, procurori și alte ‘somități’ ale statului român – s-a pus la coadă, în tăcere obedientă, pentru a saluta reverențios un însărcinat cu afaceri, adică un diplomat de rang secund, care exercită interimar funcția de reprezentant al Washingtonului,” a descris vicepreședintele PSD scena.

Gal avertizează că această imagine a României oficiale „în genunchi” nu trebuie să îngrijoreze doar opinia publică, ci și partenerii adevărați ai țării. El consideră că o clasă politică care își pierde demnitatea în fața unui simplu diplomat își compromite autonomia decizională în chestiuni majore, transformându-se într-o marionetă pe scena internațională, iar țara noastră devenind doar decorul unei relații dezechilibrate.

„Sunt mândru că am fost parte a unei alianțe transatlantice și că am contribuit la consolidarea parteneriatelor globale. Dar tocmai pentru că am lucrat direct cu numeroși președinți și premieri, cu secretari de stat și generali cu 4 stele, știu bine că respectul nu se cere în genunchi. Statele Unite nu cer umilință – doar liderii slabi oferă asta, crezând că așa obțin favoruri.”, a precizat oficialul.

Eșecul conducerii de a reprezenta România ca putere regională

Vicepreședintele PSD Cluj a considerat că România a ratat o oportunitate importantă de a se afirma ca o putere regională responsabilă. În opinia lui, trimiterea întregii conduceri a statului la recepția unui diplomat interimar nu face altceva decât să ofere o imagine de stat-vasal, care nu ajută la consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, ci dimpotrivă îl deteriorează.

„România a ratat, din nou, ocazia de a se comporta ca o putere regională responsabilă. Nu trebuia să trimită toată conducerea statului la recepția unui interimar. Nu trebuia să ofere, prin gesturi de supunere, imaginea unui stat-vasal. Asta nu întărește relația cu SUA, ci o descalifică,” a subliniat Avram Gal.

Avram Gal a insistat asupra necesității ca România să înțeleagă clar diferența dintre a avea aliați și a avea stăpâni, evidențiind că liderii țării trebuie să învețe această lecție cât mai curând:

„România are nevoie de aliați, nu de stăpâni. Iar conducătorii ei trebuie să învețe diferența – cât nu e prea târziu.”