Ce animale periculoase sunt în Marea Neagră: nu este atât de sigură pe cât pare

Publicat: 05 iul. 2025, 15:47, de Nitulescu Gabriel, în Turism , ? cititori
Ce animale periculoase sunt în Marea Neagră: nu este atât de sigură pe cât pare

Ce poate fi mai frumos decât petrecerea zilelor fierbinți de vară pe plajă? Dar atunci când alegeți plajele Mării Negre pentru relaxare, este important să vă amintiți pericolele pe care acestea le ascund.

Stațiunile de la Marea Neagră sunt foarte populare printre turiștii din zonă. Generații întregi și-au petrecut verile pe Litoral, iar unii și-au petrecut întreaga viață. Dar puțini oameni știu că plajele nu sunt în întregime sigure.

Ce prădători se găsesc în Marea Neagră?

Mai multe specii de prădători trăiesc aici. Vorbim despre delfini, cum ar fi delfinii cu bot gros, delfinii cu cioc alb, marsuinii și focile-călugăr, toate fiind mamifere prădătoare.

În timp ce delfinii, care se află în vârful lanțului trofic, sunt familiari tuturor celor care au petrecut vacanțe pe coasta Mării Negre, foca-călugăr este o specie foarte rară, așa că doar câțiva au avut privilegiul să o vadă. În plus, Marea Neagră găzduiește și pești răpitori, cum ar fi stavridul negru și peștele albastru.

Având în vedere această paletă largă de pești prădători apare și întrebare logică: „Există rechini în Marea Neagră?”.
Există două specii de rechini în Marea Neagră – katranul și somnul. Ambii sunt de dimensiuni mici și se feresc de zgomotul de pe coastă și de oameni. Este demn de remarcat faptul că toți prădătorii menționați mai sus nu reprezintă nicio amenințare pentru oameni. Cel mai adesea, ei înșiși devin victime ale oamenilor.
Rechin în Marea Neagră

Rechin în Marea Neagră. Foto: barks.ru

Ce pești periculoși se găsesc însă, în Marea Neagră?

Există mai multe specii de pești marini în Marea Neagră care pot reprezenta o amenințare pentru turiști. Cele mai periculoase specii sunt:

  1. Dragonul de mare – Marea Neagră este patria acestui pește mic, care sapă în nisipul de pe fund care îl face invizibil. În același timp, natura l-a răsplătit cu spini veninoși pe înotătoarea dorsală și pe învelișurile branhiale. O înțepătură cu un astfel de instrument provoacă dureri severe, umflături și inflamații.
  2. Labra de mare (scorpion) – acest pește are și spini veninoși pe înotătoare și pe branhii. Rana poate fi dureroasă, iar zona rănită se va umfla.
  3. Pisica de mare este înarmată cu o coadă lungă cu un vârf veninos, a cărui lovitură poate provoca dureri severe, umflături și inflamații. Necesită chiar și un chirurg pentru a îndepărta fragmentele vârfului.

Desigur, acești pești „nu se hrănesc” cu privitori nepăsători. De obicei, ei evită contactul cu oamenii, dar pot fi întâlniți, în principal pe coasta sălbatică, unde nu prea există turiști.

De asemenea, ar mai trebui menționate și anghilele moray Uneori, pescarii dau peste acești pești, dar este mai degrabă un eveniment destul de rar, deoarece în arealul lor nu este cuprinsă, în general și Marea Negră.

Meduzele din Marea Neagră

Delfinii și peștii nu sunt singurii locuitori marini. Da, meduzele se găsesc și în Marea Neagră. Puținilor oameni le plac pentru că sunt alunecoase și nu sunt foarte plăcute la atingere, iar după contactul cu ele, uneori pielea ustură foarte tare.

Principalele sunt specii inofensive, la prima vedere, și anume:

    1. Rhizostoma pulmo este cea mai mare meduză din Marea Neagră, cu tentacule mari cu celule urticante care, în contact cu pielea, provoacă o reacție similară unei arsuri. Consecințele contactului apropiat cu acest „vecin” sunt foarte neplăcute, deoarece se pot resimți durere și stare generală de rău.
    2. Aurelia aurita (Aurelia cu urechi) este relativ mică, dar este și neplăcută de întâlnit. Celulele sale urticante, deși conțin un venin ușor, pot provoca arsuri dureroase copiilor sau persoanelor cu pielea sensibilă.
Dacă ești atent când înoți și nu intri în contact cu astfel de „vecini”, vei putea evita însă orice senzație neplăcută pe care ele ar putea să ți le provoace.
Meduze

Meduze. Foto: https://barcaluizoe.ro/

De ce este considerată Marea Neagră foarte periculoasă?

În ciuda faptului că în aceste ape nu există prădători mari care ar putea amenința serios viața umană, Marea Neagră este una dintre cele mai periculoase. Spre exemplu, scufundările la adâncimi mai mari de 200 m sunt extrem de periculoase. Acolo, peștii și alte organisme nu pot trăi din cauza lipsei de oxigen. Acesta este înlocuit de hidrogen sulfurat, care este un compus extrem de exploziv.

În plus, după începerea războiului de amploare al Federației Ruse împotriva Ucrainei, s-a adăugat o altă problemă – minele marine. Acestea plutesc libere în derivă pe mare. Furtunile aduc uneori aceste obiecte explozive la țărm, unde oricine se poate împiedica de ele. Din păcate, au fost deja înregistrate cazuri tragice „de întâlniri” cu mine marine folosite în războiul naval de către combatanți.