Labubu, păpuşa fenomen, a ajuns să coste şi cât un apartament
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/labubu-e1750681447736.jpg)
O păpușă cât un apartament. Nu este o metaforă, ci realitatea tot mai surprinzătoare din jurul păpușilor Labubu, devenite un adevărat fenomen global.
La o licitație recentă din Beijing, un exemplar de dimensiuni mari a fost vândut cu peste 150.000 de dolari – o sumă echivalentă cu prețul unui apartament cu două camere în multe oraşe din România. Figurina, de 131 de cm, a fost vândută la Yongle International Auction din Beijing. Casa de licitații a declarat că este acum cea mai scumpă jucărie de acest fel din lume.
Sute de mii de dolari daţi pe figurine
În cadrul licitaţiei au fost scoase la vânzare 48 de articole, în prezența a aproximativ 200 de persoane, iar la final s-au strâns în total aproximativ 463.000 de dolari.
Figurinele au stârnit o frenezie globală de cumpărare după ce au apărut frecvent în postările de pe rețelele sociale ale Lisei din grupul K-pop Blackpink. Acestea au fost purtate şi de alte celebrități, inclusiv Rihanna și Dua Lipa.
În anul 2024, jucăria-fenomen a adus companiei chineze Pop Mart venituri de peste 410 milioane de dolari, conform DesignRush, informează IndiaTimes.
Ce este Labubu?
Labubu este un personal creat de artistul Kasing Lung în cadrul seriei „The Monsters”, care a devenit, în câţiva ani, un fenomen global. Cozile uriaşe, epuizările de stoc şi chiar conflictele izbucnite în faţa magazinelor Pop Mart nu fac decât să alimenteze mitul.
Păpuşile au cap de vinil, corp din pluş, ochi mari şi un zâmbet cu nouă dinţi. Acestea sunt descrise oficial ca fiind „binevoitoare, dar ghinioniste – încearcă mereu să ajute, dar reuşesc fix opusul”.
Versiunile standard se vând în general între 20 şi 30 de dolari în magazinele oficiale, dar cele rare, denumite „chasers”, pot atinge rapid sute sau mii de dolari pe platformele de resale. Unii colecţionari, precum Desmond Tan din Singapore, scutură cutiile orb („blind boxes”) pentru a ghici ce personaj se află înăuntru.
Modelul de vânzare care a consacrat compania Pop Mart este cel al cutiilor sigilate – clientul nu ştie ce variantă a păpuşii cumpără până nu o deschide. Acest element de surpriză, combinat cu raritatea anumitor modele şi designul recognoscibil, a transformat păpuşa într-o experienţă emoţională pentru fani.
Boom internaţional după pandemie
Labubu nu a devenit un succes peste noapte. A fost lansată în China în 2019, iar boomul internaţional a venit abia după 2022, când lumea începea să iasă din pandemie. Până în 2024, vânzările internaţionale au reprezentat aproape 40% din veniturile Pop Mart, companie listată la Bursa din Hong Kong, ale cărei acţiuni au crescut cu peste 500% într-un singur an.
Popularitatea nu a venit fără provocări: peste 70.000 de păpuşi contrafăcute au fost confiscate recent de autorităţile chineze. Între timp, unele ţări au fost nevoite să oprească temporar vânzările din cauza cererii imposibil de gestionat.