Cod roșu de caniculă. Cum ne hidratăm corect în zilele de foc

Publicat: 07 iul. 2025, 09:12, de Ionel Anamaria, în LIFESTYLE , ? cititori
Cod roșu de caniculă. Cum ne hidratăm corect în zilele de foc
val de cădură tulburări cardiovasculare deshidratare

15 judeţe din ţară şi capitala se află astăzi sub cod roșu de caniculă, iar maximele anunţate de meteorologi vor atinge temperaturi de 41 de grade. Specialiştii atrag atenţia că hidratarea este extrem de importantă pentru a ne ajuta corpul să facă față cu bine acestor zile foarte calde.

Una dintre cele mai importante recomandări în zilele caniculare este legată de consumul de apă. Astfel, dacă într-o zi obișnuită un adult ar trebui să consume în jur de 2 litri de apă, pe caniculă necesarul de apă se dublează, pentru a compensa pierderile.

Sucurile trebuie evitate

Important de ştiut este faptul că nutriţioniştii recomandă consumul de apă minerală în perioadele de caniculă. Asta deoarece aceasta are un conținut mai mare de săruri minerale, iar prin transpirație, corpul pierde sodiu și minerale.

De asemenea este bine de știut că orice băutură care conține alcool sau zahăr deshidratează. Sunt recomandate în schimb băuturile care conțin multă apă – ceaiuri neîndulcite din plante, care ajută hidratarea, precum cele de fructe de pădure, de afine și de mentă, iar dacă adăugăm și puțin ghimbir în ceai, precum și lămâie, este cu atât mai bine.

Nu sunt recomandate vara ceaiurile diuretice, care deshidratează. Ceaiurile se pot bea în această perioadă de la rece sau la temperatura camerei, dar nu fierbinți.

Laptele, ideal pentru copii 

În ceea ce îi privește pe copii, laptele hidratează foarte bine, deoarece conține sodiu în mod natural, iar copiii care beau lapte când transpiră, mai ales vara, când fac efort, se pot hidrata foarte bine.

Un efect similar au şi lactatele fermentate – cele foarte lichide, precum chefirul, sana, laptele bătut. Acestea au probiotice, ajută enorm rehidratarea și aduc și aminoacizi”.

Hidratarea nu se măsoară însă doar în numărul de pahare de apă. Dacă vom consuma, spre exemplu, o felie de pepene, o salată sau un ghiveci cu multe legume, ne vom hidrata și din ceea ce mâncăm. Alte alimente care ne hidratează foarte bine sunt supele și ciorbele, legumele și fructele.

Cum știm că suntem suficient de hidratați?

Senzația de sete sau de sațietate nu sunt neapărat cel mai bun indicator al hidratării, ci culoarea urinei, explică specialiştii. Astfel, atunci când culoarea urinei noastre este galben pai, iar urina are un miros foarte puțin pronunțat, atunci înseamnă că noi suntem bine hidratați.

O categorie specială o reprezintă persoanele vârstnice sau care iau anumite medicamente, cum ar fi cele hipertensive. Acestea pot avea senzație de „sete tăiată”. Medicii recomandă cetăţenilor să consume apă și să nu se bazeze pe propriile simțuri.