PSD vrea să tempereze tăierile Guvernului Bolojan. Social-democrații propun protejarea pensiilor sub 4.000 de lei
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/05/Lider-PSD-atac-la-adresa-USR-Sa-vedem-cum-salveaza-ei-tara.png)
Cu puţin timp înainte ca executivul condus de Ilie Bolojan șă își asume răspunderea pe primul pachet de măsuri de austeritate, PSD încearcă să tempereze impactul politic și social, propunând un prag mai generos pentru plata CASS la pensii.
Plafon mai mare pentru plata CASS la pensii
Social-democrații vor ca această contribuție să se aplice doar pentru pensiile care depășesc 4.000 de lei, nu 3.000, cum prevede proiectul Guvernului, dar cu precizarea clară că se va aplica pe o perioadă limitată, intervalul propus fiind 1 august 2025 – 31 decembrie 2026. Totodată, vin cu o serie de amendamente care vizează scutiri pentru categorii vulnerabile, părinți aflați în concediu de creștere a copilului, dar și burse pentru mamele minore care revin la școală.
Dacă pachetul va fi adoptat în forma iniţială, ar fi afectați aproape 2 milioane de pensionari. Calculul se va face astfel:
- Pensie 3.500 de lei – CASS 10% – 50 de lei – pensie finală 3.450 de lei
- Pensie de 4.000 de lei – CASS 10% – 100 de lei – pensie finală 3.900 de lei
- Pensie de 4.500 de lei – CASS 10% – 150 de lei – pensie finală 4.350 de lei
- Pensie de 5.000 de lei – CASS 10% – 200 de lei pensie finală 4.800 de lei
Bursă specială pentru mamele minore
Un alt set de amendamente vizează menținerea scutirilor de la plata CASS pentru veterani, persecutați politic, deportați și revoluționari. În forma actuală, legea propusă de Guvern abrogă aceste scutiri.
Deputata PSD Elisabeta Lipă mai propune ca evenimentele sportive să rămână cu TVA redus de 11%, mai ales că impactul bugetar al trecerii la cota normală de TVA ar fi minor.
Un alt amendament PSD prevede introducerea unei burse de 700 de lei pentru mamele minore care revin la școală, condiționată de frecventarea cursurilor. În pachetul de amendamente propuse de PSD sunt incluse și reglementări privind statutul de asigurat medical al persoanelor aflate în concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului sau în concediu de acomodare pentru adopție.
Potrivit acestora, părinții care primesc indemnizații de până la 3.000 de lei lunar vor fi scutiți de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), păstrându-și automat calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate.
Pentru sumele ce depășesc acest plafon, se datorează CASS, dar contribuția va fi reținută automat la sursă de instituțiile plătitoare, fără ca beneficiarii să fie obligați să depună declarații fiscale individuale.
Măsuri de austeritate anunțate de premierul Bolojan
Propunerea vine în contextul în care premierul Ilie Bolojan a anunţat, ieri, o serie de măsuri pentru reducerea dificitului bugetar având în vedere situația economică dificilă a României. În primă fază acestea acestea prevăd:
- TVA crește la 11% și 21%. La cota redusă rămân medicamentele, alimentele, apa pentru irigații, cărțile, lemnele de foc și energia termică. Propunem ca și HoReCa să rămână la acest nivel.
- Cresc cu 10% accizele pentru alcool, combustibil, țigări.
- Creșterea numărului de contributori la CNAS: 6 milioane contributori la 16 milioane beneficiari.
- CASS la pensiile de peste 3.000 de lei.
- Impozitul pe dividende crește la 16%.
- Profiturile băncilor, taxate suplimentar.
- Suprataxarea câștigurilor din jocurile de noroc.
- În 2026, pensiile și salariile rămân plafonate.
- Educație: propunere pentru creșterea normei didactice cu 2 ore în preuniversitar și universitar.
- Vor rămâne două burse școlare: bursele de merit, acordate în număr limitat, iar cele sociale vor fi acordate pentru sprijinirea copiilor din familiile defavorizate.
Etapa a doua a măsurilor prevede completări care țin de elemente importante legate de pensiile speciale, jalon PNRR, reforma instituțiilor autofinanțate – ASF, ANCOM, ANRE, reforma companiilor de stat – cheltuieli mai eficiente reducerea subvențiilor – reforma administrației publice locale, reanalizare unor sporuri aplicate în cascasdă.