Vrei să dormi ca un prunc? Bea lapte auriu. Remediul e folosit din cele mai vechi timpuri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/lapte-auriu11.jpg)
Din cele mai vechi timpuri, un preparat care conține o bogăție de compuși antioxidanți și antiinflamatori, oferă protecție împotriva multor boli.
Această băutură de culoare galben strălucitor este preparată în mod tradițional prin încălzirea laptelui de vacă sau vegetal cu turmeric și alte condimente, precum scorțișoară și ghimbir. Așa ia naștere „vindecătorul” lapte auriu.
Ingredientele cheie din lapte auriu
Ingredientul cheie al laptelui auriu, remediu folosit din cele mai vechi timpuri este curcuma, un condiment galben popular în bucătăria asiatică. Curcumina, componenta activă a curcumăi, este utilizată în medicina ayurvedică de secole datorită proprietăților sale antioxidante puternice.
Antioxidanții sunt compuși care combat deteriorarea celulelor, protejând organismul de stresul oxidativ. Aceștia sunt esențiali pentru funcționarea celulelor, iar studiile demonstrează în mod regulat că dietele bogate în antioxidanți pot contribui la reducerea riscului de infecții și boli.
Puternice proprietăți antiinflamatorii
Majoritatea rețetelor de lapte auriu includ și scorțișoară și ghimbir, ambele având proprietăți antioxidante impresionante. De aceeași, acest produs contribuie la reducerea inflamației și a durerilor articulare.
Cercetările efectuate asupra ghimbirului, scorțișoarei și curcuminei arată că toate trei au proprietăți antiinflamatorii puternice. Într-o revizuire din 2022 a 29 de studii clinice randomizate, 2396 de subiecți cu cinci tipuri diferite de artrită au primit curcumină sau extract de curcuma. În aceste studii, participanții au prezentat niveluri mai scăzute de inflamație și durere după tratament.
De asemenea, un studiu din 2020 a arătat că participanții la un test care au primit ghimbir pe cale orală au prezentat mai puțină durere și o îmbunătățire a funcției genunchiului în comparație cu cei care au primit un placebo.
Laptele auriu e benefic pentru creier
De asemenea, studiile arată că substanța numită curcumină poate crește nivelurile factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează creșterea celulelor creierului.
Dar și alte ingrediente din laptele auriu pot oferi beneficii. De exemplu, una dintre caracteristicile bolii Alzheimer este acumularea în creier a unei proteine specifice numite proteina tău. Studiile sugerează că și compușii din scorțișoară pot ajuta la reducerea acestei acumulări.
Turmericul reduce depresia
Oamenii de știință susțin că turmericul, mai precis, compusul său activ, curcumina poate îmbunătăți starea de spirit și reduce simptomele depresiei. Într-un studiu de 12 săptămâni, 80 de participanți peste 50 de ani au luat fie un supliment cu 80 mg de curcumină, fie un placebo.
După 4 săptămâni, cei cărora li s-a administrat curcumină au prezentat mai puțină tensiune, furie, confuzie și oboseală decât grupul de control căruia i s-a administrat placebo. După 12 săptămâni, grupul care a luat curcumină a prezentat o îmbunătățire a memoriei și a continuat să prezinte mai puțină oboseală.
Depresia poate fi, de asemenea, legată de nivelurile scăzute ale factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). Deoarece curcumina pare să crească nivelurile de BDNF, aceasta poate avea potențialul de a reduce simptomele depresiei. Iar dacă vreți să dormiți ca prunc, beți cu încredere lapte auriu.
Poate proteja împotriva bolilor de inimă
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Interesant este faptul că scorțișoara, ghimbirul și curcuma, ingredientele cheie ale laptelui auriu, au fost toate asociate cu un risc mai mic de boli de inimă.
Mai mult, curcumina poate îmbunătăți funcția căptușelii vaselor de sânge, cunoscută sub numele de funcție endotelială. Ingredientele din laptele auriu, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta la reducerea nivelului zahărului din sânge. De exemplu, 1-6 grame de scorțișoară pe zi pot reduce nivelul zahărului din sânge pe stomacul gol.
Mai mult, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină. O doză mică de ghimbir consumată zilnic poate reduce, de asemenea, nivelul hemoglobinei A1C cu până la 10%, un marker al controlului pe termen lung al glicemiei. Cu toate acestea, dovezile se bazează doar pe câteva studii și sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste observații.