SUA au votat împotriva unei rezoluții ONU pentru drepturile femeilor din Afganistan

Publicat: 08 iul. 2025, 07:04, de Anamaria Ionel, în Internațional , ? cititori
SUA au votat împotriva unei rezoluții ONU pentru drepturile femeilor din Afganistan

În timp ce 106 state membre ale ONU au susținut, luni, o rezoluție fermă împotriva regimului taliban, care impune o „opresiune sistematică” femeilor și fetelor din Afganistan, Statele Unite au votat împotrivă. Alături de Israel, SUA s-a distanțat de poziția majorității, invocând lipsa de eficiență a demersurilor internaționale și criticând abordarea actuală față de autoritățile talibane.

12 ţări s-au abţinut

Documentul descrie politicile autorităților talibane drept „severe, răspândite, sistematice și în agravare”. În ciuda consensului larg, Statele Unite și Israel au votat împotriva rezoluției, iar 12 alte țări, printre care Rusia, China, India și Iran, s-au abținut.

Inițiată de Germania, Irlanda și Suedia, rezoluția critică dur restricțiile impuse de talibani privind accesul femeilor la educație, muncă, asistență medicală, participare politică și libertate de mișcare. ONU cere autorităților din Afganistan să renunțe de urgență la aceste politici și subliniază că implicarea femeilor în viața publică este esențială pentru pace, dezvoltare și stabilitate.

Documentul atrage atenția asupra unui sistem instituționalizat de discriminare și excludere, instaurat după revenirea talibanilor la putere în 2021, și le solicită acestora să „inverseze rapid politicile și practicile” care restrâng drepturile fundamentale ale femeilor și fetelor.

Reprezentantul SUA: „Continuăm aceleași conversații cu aceiași așa-ziși oficiali talibani

Reprezentantul SUA la ONU, Jonathan Shrier, a explicat votul negativ al Washingtonului, susținând că abordarea internațională actuală nu a produs rezultate și că talibanii au fost răsplătiți pentru eșecuri cu mai multă implicare și resurse.

„Continuăm aceleași conversații cu aceiași așa-ziși oficiali talibani. Această rezoluție este mai mult din același lucru”, a declarat Shrier, potrivit transcriptului publicat de misiunea diplomatică americană.

El a mai spus că SUA nu poate cere regimului de la Kabul să respecte drepturile omului, în timp ce comunitatea internațională continuă să îl sprijine indirect.

Reprezentantul american a criticat, de asemenea, includerea în rezoluție a unei aprecieri la adresa Iranului, pe care l-a numit „principalul sponsor al terorismului la nivel mondial”, acuzându-l că execută afgani fără respectarea procedurilor legale și că recrutează cu forța luptători pentru miliții regionale.

„Schimbarea în Afganistan trebuie să vină din interior. Statele Unite nu vor mai permite comportamentul odios al talibanilor”, a concluzionat Shrier.

Rezoluția adoptată de ONU face parte din eforturile de coordonare a unui răspuns internațional la situația din Afganistan și cere secretarului general Antonio Guterres să numească un coordonator special pentru acest proces.