Restricții de circulație pentru camioane pe fondul codului roșu de caniculă, în 14 județe din sudul țării

Publicat: 08 iul. 2025, 09:01, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Restricții de circulație pentru camioane pe fondul codului roșu de caniculă, în 14 județe din sudul țării

Circulația camioanelor de peste 7,5 tone va fi interzisă marți, 8 iulie, între orele 12:00 și 20:00, pe drumurile din 14 județe din sudul țării aflate sub cod roșu de caniculă, cu excepția transporturilor esențiale.

14 judeţe, sub cod roşu de caniculă

Circulația vehiculelor cu masa mai mare de 7,5 tone va fi interzisă marți, 8 iulie, între orele 12:00 și 20:00, pe toate autostrăzile, drumurile naționale și drumurile expres din 14 județe aflate sub incidența codului roșu de caniculă, anunță autoritățile.

Măsura vizează județele Prahova, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți și Buzău, unde temperaturile vor atinge marți valori extreme, de până la 41 de grade Celsius. Decizia a fost luată pentru a proteja infrastructura rutieră, în contextul riscului crescut de deformare a carosabilului din cauza căldurii excesive.

Interdicția nu se aplică transporturilor de persoane, animalelor vii și produselor perisabile, echipamentelor de intervenție, transporturilor funerare sau poștale, celor care distribuie apă, hrană, carburanți ori produse sub temperatură controlată, precum și altor categorii esențiale. De asemenea, transporturile militare implicate în exerciții multinaționale sunt exceptate de la restricții.

Meteorologii au extins codul roșu de caniculă până miercuri dimineață, iar valul de căldură se va intensifica în zilele următoare. Minimele nu vor coborî sub 21 de grade în multe zone, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, ceea ce înseamnă un disconfort termic accentuat, inclusiv pe timpul nopții.

În contextul valului de caniculă, riscurile pentru sănătate sunt semnificative, în special pentru copii, vârstnici și persoanele cu afecțiuni cronice. Hidratarea devine esențială în astfel de zile, iar nutriționiștii recomandă dublarea cantității de apă consumate față de o zi obișnuită, punând accent pe apa minerală, ceaiurile neîndulcite și alimentele cu conținut ridicat de apă, cum sunt pepenii, supele sau salatele. Băuturile cu zahăr sau alcool ar trebui evitate, la fel și ceaiurile diuretice. Pentru copii, laptele și lactatele fermentate sunt surse eficiente de hidratare. Specialiștii mai avertizează că senzația de sete nu este un indicator suficient, iar un semn clar al unei hidratări adecvate este culoarea urinei, care ar trebui să fie deschisă la culoare și fără miros puternic. În cazul persoanelor în vârstă sau al celor cu tratamente speciale, este recomandat consumul de apă chiar și în lipsa senzației de sete.