Minciuna oficială care a pus pe jar Aeroporturile București: AMEPIP recunoaște că a dezinformat publicul despre privatizarea CNAB
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/07/aeroport-otopeni.jpg)
O informație eronată apărută în Raportul anual al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) referitoare la privatizarea Companiei Naționale Aeroporturi București S.A. (CNAB) a creat o stare de incertitudine în rândul angajaților, sindicatelor și partenerilor contractuali ai societății.
Prin adresa CNAB nr. 1578/11.03.2025, înregistrată la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii cu nr. 7910/11.03.2025, compania a informat Ministerul cu privire la apariția unei „informații eronate în Raportul anual al AMEPIP privind activitatea întreprinderilor publice pentru anul 2023”. Concret, la pagina 26 a raportului este menționată următoarea informație:
„Compania Națională Aeroporturi București S.A. (CNAB): Privatizarea a 49% din acțiunile companiei a fost finalizată în mai 2023, câștigătorul licitației fiind consorțiul format din FRAPORT AG Frankfurt Airport Services Worldwide și Macquarie Infrastructure and Real Assets, existând unele întârzieri în procesul efectiv de finalizare a tranzacției”.
Compania a transmis, prin adresa nr. 7910/13.03.2025 către AMEPIP, o sesizare în care subliniază că:
„Subiectul privatizării nu a făcut obiectul dezbaterilor Adunării Generale a Acționarilor CNAB și nici nu a fost luată vreo hotărâre în acest sens”.
Raportul AMEPIP, disponibil public pe site-ul instituției (secțiunea Guvernanță corporativă/Rapoarte guvernanță corporativă), la punctul 3.2.2 „Tranzacții de privatizare finalizate sau planificate la întreprinderile de stat din România în 2023 și 2024”, include această mențiune care s-a dovedit a fi inexactă. AMEPIP este cunoscută ca super-agenția responsabilă de supravegherea întreprinderilor publice.
Conducerea CNAB a explicat efectele negative ale acestei erori asupra companiei:
„Informația publicată în raportul AMEPIP a avut un impact puternic atât în rândul partenerilor contractuali, cât și în rândul salariaților și al sindicatelor înființate la nivelul companiei, generând o stare de incertitudine”.
În contextul rolului său de autoritate publică tutelară, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a intervenit solicitând clarificări și corectarea situației. Prin adresa ministrului Ciprian-Constantin Șerban, Ministerul a subliniat preocuparea pentru răspunsuri „cu toată considerația solicitărilor” și a reafirmat importanța respectării prevederilor legale privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice.
Răspunsul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, prin adresa nr. 2922/18.03.2025, înregistrată la Minister cu nr. 9122/20.03.2025, a confirmat:
„Această informație constituie o eroare materială pe care o vom corecta în cel mai scurt timp, urmând ca varianta actualizată a Raportului să fie republicată pe site-ul AMEPIP”.
Președinta interimară a AMEPIP, Corina Crețu, a transmis ministerului:
„În măsura în care considerați oportun, vă stăm la dispoziție pentru clarificări suplimentare pe adresa de e-mail [email protected] asigurându-vă de tot sprijinul în realizarea respectivului demers”.
Această situație scoate în evidență riscurile pe care le pot genera informațiile eronate în documentele oficiale, mai ales când acestea privesc privatizări sau alte operațiuni majore cu impact economic și social.