Nemulţumire în creştere faţă de Nicuşor Dan, la început de mandat (sondaj)

Publicat: 08 iul. 2025, 14:03, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Nemulţumire în creştere faţă de Nicuşor Dan, la început de mandat (sondaj)

Peste 35% dintre români spun că sunt în total dezacord cu activitatea preşedintelui Nicuşor Dan, în timp ce mai puţin de 30% se declară total de acord, arată un sondaj INSCOP realizat între 20 şi 26 iunie. Dacă sunt luaţi în calcul şi cei care îşi exprimă un acord sau dezacord moderat, scorul general este în favoarea preşedintelui: 53,2% dintre respondenţi aprobă activitatea sa, iar 41,8% o resping.

Românii, nemulţumiţi de Nicuşor Dan

O treime dintre români spun clar că nu sunt deloc de acord cu activitatea preşedintelui Nicuşor Dan, iar aproape 6% spun că sunt „mai degrabă” în dezacord, arată datele celui mai recent barometru INSCOP Research citat de news.ro. Per total, 41,8% dintre respondenţi exprimă o opinie negativă privind modul în care şeful statului îşi desfăşoară mandatul.

Datele arată diferenţe clare între zonele urbane şi cele rurale, dar şi între categoriile de educaţie. Astfel, doar 36,3% dintre persoanele cu studii primare spun că sunt de acord cu activitatea lui Nicuşor Dan, faţă de 76,8% dintre cei cu studii superioare. În mediul rural, susţinerea se opreşte la 45,8%, în timp ce în oraşele mari şi în Capitală ajunge la 65-68%.

Remus Ştefureac, directorul INSCOP Research, atrage atenţia că preşedintele are dificultăţi în a convinge segmentele mai conservatoare, cu venituri mici şi cu acces mai limitat la educaţie.

„Provocarea principală pentru mandatul preşedintelui Nicuşor Dan este de a-şi extinde sprijinul către zonele rurale, mai vulnerabile”, precizează el.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-26 iunie 2025, prin interviuri telefonice, pe un eşantion de 1.150 de persoane. Marja de eroare este de ±2,9%, la un nivel de încredere de 95%.

Preşedintele, milionar din campanii electorale

Recent, în spaţiul public a apărut informaţia că președintele Nicușor Dan a strâns peste 61,5 milioane de lei, adică aproximativ 12 milioane de euro, pentru campaniile electorale din perioada 2024–2025, fonduri provenite exclusiv din surse private. Acestea includ donații online și împrumuturi încheiate prin acte notariale. Fiind candidat independent, Nicușor Dan nu a beneficiat de subvenții de la bugetul de stat, însă a avut dreptul să solicite rambursarea cheltuielilor eligibile prin Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Pentru alegerile locale din 2024, el a raportat cheltuieli totale de 660.000 de lei, acoperite prin donații, fonduri proprii și împrumuturi, sumă care a fost aproape integral rambursată de AEP. Donațiile rămase au fost folosite ulterior în precampania pentru alegerile prezidențiale.

Pentru cursa prezidențială din 2025, cheltuielile raportate au crescut semnificativ, ajungând la aproape 61 de milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor provin din împrumuturi care trebuie restituite creditorilor după decontarea cheltuielilor eligibile de către AEP. Donațiile depășesc 3,6 milioane de lei, dar nu este clar dacă aceste sume vor rămâne în contul președintelui sau vor fi redirecționate, Administrația Prezidențială evitând să ofere un răspuns concret.

Potrivit legii, donațiile pot fi utilizate liber după rambursare, în timp ce împrumuturile trebuie restituite conform condițiilor contractuale. Nicușor Dan a declarat că precampaniile au fost costisitoare, în special în ce privește publicitatea, și a promis că, după încheierea procesului de rambursare, va publica lista completă a creditorilor.