Dacian Cosmin Dragoș, numit judecător la CCR de președintele Nicușor Dan. A reprezentat România în litigiul arbitral Roșia Montană

Publicat: 08 iul. 2025, 14:58, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Dacian Cosmin Dragoș, numit judecător la CCR de președintele Nicușor Dan. A reprezentat România în litigiul arbitral Roșia Montană
sursa foto: TransilvaniaPress

Președintele României, Nicușor Dan, a semnat luni, 8 iulie 2025, decretul de numire a profesorului universitar Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale a României (CCR). Mandatul va începe în 13 iulie 2025 și va avea o durată de nouă ani.

Dacian Cosmin Dragoș, noul judecător CCR

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidențiale, numirea a fost făcută în baza atribuțiilor prevăzute de Constituția României, care acordă președintelui prerogativa de a desemna trei dintre cei nouă judecători ai Curții. Curtea Constituțională se reînnoiește treptat, o treime dintre membri fiind înlocuiți la fiecare trei ani.

Sursa citată mai arată că Dacian Cosmin Dragoș este profesor la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, conducător de doctorat la Facultatea de Drept și o voce respectată în domeniul dreptului administrativ și european. A beneficiat de bursa Marie Curie la Michigan State University și a fost expert al Băncii Mondiale în achiziții publice.

A contribuit semnificativ la redactarea Codului de procedură administrativă și a Codului Administrativ, fiind implicat în proiecte naționale și internaționale dedicate reformei administrației publice și statului de drept. De asemenea, a reprezentat România ca expert juridic în litigiul arbitral privind Roșia Montană și în alte cauze internaționale.

Între 2016 și 2017, precum și între 2020 și 2023, a condus Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării.

„Prin această nominalizare, Președintele României reafirmă angajamentul ferm față de buna funcționare a autorităților publice, independența justiției, respectarea statului de drept și consolidarea rolului Curții Constituționale de garant al supremației Constituției“, transmite Administraţia Prezidenţială.

Mihai Busuioc, cel mai recent judecător CCR

Recent, fostul şef al Curţii de Conturi Mihai Busuioc a fost validat în funcţia de judecător al CCR. Mihai Busuioc a fost propus de grupul senatorial PSD pentru un mandat de nouă ani, începând cu data de 13 iulie, când expiră mandatul actualului judecător Marian Enache. Enache a deținut, din 11 iunie, și funcția de președinte interimar al Curții.

Conform Constituției, Parlamentul are competența de a numi judecători la CCR, fiecare cameră a legislativului având dreptul la câte o nominalizare o dată la nouă ani. Candidații trebuie să îndeplinească mai multe condiții: să aibă studii juridice, o vechime de minimum 18 ani în domeniul juridic sau în învățământul juridic superior și să fie recunoscuți pentru competența lor profesională.

Comisia juridică din Senat sau din Camera Deputaților analizează dosarele de candidatură, organizează audieri și redactează un raport motivat. După aceasta, decizia finală se ia prin vot în plen.

De asemenea, funcția de judecător constituțional este incompatibilă cu orice altă activitate publică sau privată, în afara celei didactice în învățământul superior juridic. Reglementările privind această incompatibilitate sunt prevăzute în articolele 143 și 144 din Constituția României și au scopul de a proteja independența și imparțialitatea Curții Constituționale.