Ajutor de șomaj pentru absolvenți, chiar dacă nu au lucrat niciodată. Peste 300 de lei timp de șase luni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/01/De-ce-acte-ai-nevoie-pentru-a-beneficia-de-ajutorul-de-somaj.jpg)
Absolvenții instituțiilor de învățământ care au împlinit cel puțin 16 ani pot primi un ajutor de șomaj de 330 de lei pe lună, timp de jumătate de an, chiar dacă nu au avut niciun loc de muncă anterior. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, este esențial ca aceștia să se înregistreze la agențiile de ocupare a forței de muncă din localitatea de domiciliu, în maximum 60 de zile de la terminarea studiilor.
Cei care își caută un loc de muncă se pot înscrie și primesc ajutor de șomaj
Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti anunță că absolvenții care au împlinit 16 ani pot beneficia de indemnizație de șomaj timp de șase luni. Suma acordată lunar este echivalentă cu 50% din valoarea Indicatorului Social de Referință (ISR), care în prezent este de 660 de lei. Asta înseamnă că un absolvent primește 330 de lei pe lună.
Condiția esențială este ca aceștia să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la agenția de ocupare a forței de muncă din raza domiciliului, în cel mult 60 de zile calendaristice de la data absolvirii. AMOFM precizează că:
„Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de un ajutor de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă”, se arată în comunicatul transmis de instituție.
Indemnizația se acordă după trecerea celor 60 de zile de la absolvire, perioadă în care absolvenții pot beneficia gratuit de consiliere, informare profesională și alte servicii pentru facilitarea angajării.
Beneficii suplimentare pentru cei care se angajează pe termen lung
Absolvenții care reușesc să se angajeze cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni pot beneficia de o primă de inserție. Aceasta are valoarea a trei indicatori sociali de referință, ceea ce înseamnă, în prezent, 1.980 de lei (ISR fiind de 660 lei).
În comunicatul AMOFM se precizează:
„În conformitate cu Legea nr. 76/2002, absolvenţii care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de inserţie echivalentă cu de trei ori ISR în vigoare la data angajării (în prezent ISR este de 660 lei)”, notează instituţia.
Ce înseamnă „absolvent” și cum se calculează termenul legal
Pentru a fi eligibil, un tânăr trebuie să fi obținut o diplomă sau un certificat de studii de la o instituție gimnazială, profesională, specială, liceală, postliceală sau universitară, acreditată conform legii. AMOFM precizează că termenul de 60 de zile începe să curgă în funcție de situația fiecărui absolvent:
„Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, precizează instituţia.
Pentru înregistrarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă, ca persoană în căutarea unui loc de muncă, absolvenții trebuie să prezinte următoarele documente:
- actul de identitate;
- acte de studii și de calificare sau adeverință cu data absolvirii;
- curriculum vitae;
- declarație pe proprie răspundere privind starea de sănătate (formular tipizat);
- acord privind utilizarea datelor cu caracter personal (formular tipizat).