Parlamentul European taie din speculații. Reguli noi pentru stocarea gazelor, ca să scadă prețurile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/PE.jpg)
Parlamentul European a votat marți un set de reguli care extind schema de stocare a gazelor naturale în Uniunea Europeană până în 2027. Noile reglementări, gândite pentru a descuraja speculațiile și a reduce presiunea asupra prețurilor, permit mai multă flexibilitate în atingerea obiectivelor de reumplere a stocurilor. De asemenea, statele membre vor putea evita ținta de 90% în condiții de piață dificile, iar Comisia Europeană va putea ajusta aceste limite în situații excepționale.
Parlamentul European vrea mai multă libertate
În contextul în care actualele norme obligau țările să umple depozitele de gaze până la 90% până la 1 noiembrie în fiecare an, Parlamentul European și Consiliul UE au convenit să flexibilizeze acest obiectiv. Astfel, statele vor putea atinge acest prag de stocare în orice moment între 1 octombrie și 1 decembrie, fără a fi obligate să mențină nivelul până la sfârșitul anului.
Regulamentul prelungit până în 2027, care ar fi expirat în 2025, își propune să atenueze presiunea de pe piață cauzată de speculații și de obligațiile rigide privind reumplerea stocurilor. Conform comunicatului transmis de Parlamentul European:
„Speculaţiile legate de actualul obiectiv obligatoriu privind nivelul de umplere de 90% până la data de 1 noiembrie a fiecărui an au dus la creşterea costurilor în timpul verii”, se precizează în text.
Pentru a evita aceste tensiuni, eurodeputații au decis că statele membre pot atinge obiectivul de 90% oricând între 1 octombrie și 1 decembrie, fără obligația de a menține acest nivel până la finalul perioadei.
Excepții pentru situații dificile de piață: derogări de până la 10%
În cazul în care apar distorsiuni majore de piață sau semne de speculație care fac imposibilă constituirea eficientă a stocurilor, statele vor putea să se abată cu până la 10% de la obiectivul stabilit. Comisia Europeană are și ea puterea de a ajusta pragul, cu încă 5%, printr-un act delegat, dacă situația o impune.
„Statele membre vor avea posibilitatea de a se abate cu până la 10% de la obiectivul de constituire de stocuri în cazul unor condiţii de piaţă dificile, cum ar fi indicii ale unor speculaţii care împiedică constituirea de stocuri într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor”, prevede regulamentul.
„Comisia Europeană poate mări cu până la 5% acest nivel prin intermediul unui act delegat, pentru un sezon, în cazul în care aceste condiţii de piaţă persistă”, se mai menționează în document.
Gazul rusesc, urmărit atent
O noutate importantă este introducerea unei măsuri de transparență privind originea gazelor stocate. Autoritățile din fiecare stat membru vor fi obligate să furnizeze date despre cât la sută din gazele înmagazinate provin din Federația Rusă.
Potrivit textului, această cerință este conformă cu propunerile Comisiei Europene din 17 iunie și are ca scop monitorizarea dependenței energetice de Rusia:
„Autoritatea competentă care monitorizează înmagazinarea gazelor în fiecare stat membru furnizează, de asemenea, informaţii cu privire la ponderea gazelor stocate care provin din Federaţia Rusă”, se precizează în regulament.
Raportorul dosarului, eurodeputatul polonez Borys Budka (PPE), a salutat decizia Parlamentului de a adopta noile reguli și a subliniat scopul lor principal: reducerea prețurilor și independența față de furnizorii nesiguri.
„Legislaţia din 2022 a arătat că Europa a fost în măsură să îşi protejeze cetăţenii în situaţia în care Rusia utilizează gazul ca armă de şantaj.
Această revizuire va oferi mai multă flexibilitate şi mai puţină birocraţie, dar, mai presus de toate, va reduce preţurile gazelor în Europa, ajutându-ne în acelaşi timp să avansăm către independenţa energetică faţă de furnizorii nefiabili”, a spus Budka.
Cu 542 de voturi pentru, 109 împotrivă și 30 de abțineri, Parlamentul European a susținut proiectul de lege. Următorul pas este aprobarea oficială de către Consiliul UE, după care regulamentul va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare.