Un „război al apei” se pregătește între Bulgaria, Grecia și Turcia (video)

Publicat: 10 iul. 2025, 07:16, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Un „război al apei” se pregătește între Bulgaria, Grecia și Turcia (video)
Marița

Un război al apei se „coace” între Bulgaria, Grecia și Turcia. Cauza tensiunii dintre cele trei țări vecine este fluviul Marița.

Fluviul Marița este una dintre cele mai importante căi navigabile din Balcani (în turcă: Merich, în greacă: Evros), dar din cauza temperaturilor extreme și a lipsei ploilor, fluviul a secat aproape complet în zona cursului său inferior. Motivul „războiului apei” care se prefigurează este controlul debitului râului de către Bulgaria, ceea ce a provocat o reacție vehementă din partea fermierilor turci și greci, avertizează cotidianul turc Sozcu.

Turcii au trimis armata

Grecii dau însă vina în principal pe fermierii turci pentru secarea fluviului Marița, deoarece aceștia folosesc canale și ecluze pentru a devia apele râului Marița către orezăriile lor. Grecii au încercat să facă același lucru, dar turcii au trimis armata, care s-a comportat agresiv cu ei, scrie evros-news.gr.

Fluviul, care izvorăște din Bulgaria și străbate în zona cursului său inferior Grecia și Turcia, este important pentru aceștia ca sursă de apă pentru irigarea câmpurilor producătorilor agricoli. Ei folosesc chiar și pompe pentru a direcționa apa din râu spre câmpurile lor.

În acest context, vecinii Bulgariei cer acesteia să elibereze apa din lacurile sale de acumulare de pe râu într-un mod controlat pentru a evita o secetă catastrofală care deja amenință culturile.

Partea greacă vrea un acord urgent între cele trei țări

Partea greacă a reacționat dur. Președintele Uniunii Agricole din districtul Feres, Costas Alexandris, a declarat:
„Asistăm la un adevărat război al apei. Ne confruntăm cu o catastrofă economică și ecologică.”

Fermierii greci cer măsuri diplomatice și un acord urgent între cele trei țări. Ca răspuns la tensiuni, grănicerii greci și-au intensificat patrulările în apropierea râului.

Presa locală din Grecia a relatat și ea situația cu titluri dramatice precum „Războaiele apei pe râul Marița”.

În Turcia, analiștii subliniază că seceta a început mai devreme decât de obicei și reprezintă o amenințare reală pentru agricultură și economia locală.

„Desigur, există și problema foarte serioasă cu apele Ardei și atitudinea bulgarilor, care afectează și râul Evros („Marița”), dar în principal producătorii agricoli sunt îngrijorați, iar îngrijorările lor sunt pe deplin justificate, pentru că văd că apa scade, iar bulgarii nu dau drumu la apa din lacurile de acumulare.”

„Reînnoirea pe 5 ani a acordului greco-bulgar a fost anunțată, dar detaliile nu au fost făcute publice”, adaugă evros-news.gr.