Premierul anunţă al doilea pachet de măsuri fiscale. Ce agenţii şi instituţii sunt vizate

Publicat: 09 iul. 2025, 08:14, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Premierul anunţă al doilea pachet de măsuri fiscale. Ce agenţii şi instituţii sunt vizate
sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ilie Bolojan a anunțat că al doilea pachet de măsuri fiscale va viza reforma ANAF, companiilor de stat, agenţiilor de reglementare și va include măsuri pentru creșterea încasărilor fiscale și reducerea pensiilor speciale, urmând să fie prezentat Parlamentului până la finalul lunii iulie.

Mai multe instituţii vizate de al doilea pachet de măsuri fiscale

Premierul Ilie Bolojan a anunțat, marți seară, că Guvernul va veni în fața Parlamentului, până la finalul lunii iulie, cu al doilea pachet de măsuri fiscale. Noile reforme vizează, printre altele, restructurarea ANAF, a companiilor de stat, a agenţiilor de reglementare și ajustarea aparatului bugetar. Printre instituțiile nominalizate se numără ASF, ANCOM, ANRE și administrațiile locale.

„Al doilea pachet va conține propunerile ANAF și ale Ministerului de Finanțe pentru a întări capacitatea ANAF de a-și încasa impozitele și taxele, inclusiv de a ne crește încasările pe prețurile de transfer”, a spus Ilie Bolojan la Digi24.

Bolojan: „Avem companii care intră programat în insolvență“

Premierul a explicat că o reformă reală la ANAF presupune criterii clare de performanță, sancțiuni pentru lipsa de rezultate și controale bazate pe analize de risc.

„Avem companii care intră programat în insolvență și rămân cu niște sume foarte importante neplătite la buget”, a adăugat el.

Bolojan a confirmat că în pachetul doi vor fi incluse măsuri legate de pensiile speciale și vârsta de pensionare a magistraților.

„E o necesitate socială, de a corecta o nedreptate și este unul din jaloanele care ne afectează absorbția de fonduri europene”, a spus premierul.

Executivul își propune, de asemenea, reducerea indemnizațiilor din consiliile de administrație, digitalizarea sistemelor fiscale și combaterea evaziunii. Vor exista reforme la nivelul companiilor de stat și o redimensionare a aparatului bugetar din primării.

Întrebat de ce nu a combinat cele două pachete într-unul singur, premierul a explicat că timpul scurt a fost principala constrângere.

„Nu era posibil să începi într-o ordine logică, pentru că asta ar fi însemnat să ai un timp suficient de mare la dispoziție, pe care l-am fi avut dacă aceste măsuri ar fi fost adoptate, de exemplu, încă de un an, doi”, a declarat Bolojan.

El a amintit că România se află într-o situație fiscală comparabilă cu cea din urmă cu 15-16 ani, când a fost nevoie de măsuri dure pentru reducerea deficitului.