Efect surprinzător al unui vaccin în prevenirea demenței
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/image-8.png)
Un nou studiu arată că vaccinurile care conțin adjuvantul AS01, precum cele împotriva virusului sincițial respirator și zonei zoster, contribuie la prevenirea demenței prin reducerea semnificativă a riscului de apariție a acestei afecțiuni în următoarele 18 luni. Acest efect protector, bazat pe stimularea sistemului imunitar, oferă o nouă speranță în prevenirea demenței, mai ales în contextul lipsei unor tratamente eficiente pentru această boală.
Vaccinuri care ar putea ajuta la prevenirea demenței
Un studiu publicat recent în npj Vaccines a analizat datele medicale a peste 430.000 de adulți din SUA. S-a observat că cei vaccinați cu Arexvy au prezentat o reducere de 29 % a riscului de a dezvolta demență în următoarele 18 luni. Acesta este vaccinul împotriva virusului respirator sincițial (RSV) ce conține adjuvantul AS01. Același efect protector s-a observat și în cazul vaccinului Shingrix pentru zona zoster, ceea ce sugerează implicarea directă a adjuvantului AS01.
Echipa de cercetători, printre care Maxime Taquet de la Universitatea Oxford, a comparat beneficiile AS01 cu cele oferite de vaccinul antigripal, care nu conține acest adjuvant, și a constatat că doar vaccinurile cu AS01 au avut efect semnificativ în reducerea riscului de demență.
„Rezultatele noastre arată că vaccinurile împotriva a două virusuri diferite, zona zoster şi RSV, duc ambele la o scădere a riscului de demenţă. Acesta este un motiv suplimentar pentru a ne vaccina, pe lângă eficienţa lor în prevenirea acestor boli grave”, a declarat autorul principal, conf. Maxime Taquet, lector NIHR în Departamentul de Psihiatrie al Universităţii Oxford.
Mecanismul din spatele protecției
AS01 este conceput pentru a spori răspunsul sistemului imunitar. Studiile de laborator indică faptul că stimulează celule imunitare capabile să protejeze creierul de fenomene ce pot declanșa declinul cognitiv. Deși mecanismul exact nu este încă pe deplin clar, ipoteza că un adjuvant ar putea întări imunitatea cerebrală deschide noi direcții de cercetare.
Mai mult, efectul protector s-a manifestat rapid, în doar câteva luni. Acesta prezintă un semn că nu este legat exclusiv de prevenirea infecțiilor.
Implicații și pași următori
Este încă incert dacă aceste vaccinuri previn complet apariția demenței sau doar întârzie debutul acesteia. Totuși, chiar și o întârziere este importantă în lipsa unor tratamente eficiente. O serie de studii viitoare vor clarifica dacă AS01 este într-adevăr „ingredientul magic”.