La un pas de o nouă pandemie? Un virus cu mortalitate de 70% stârneşte îngrijorare

Publicat: 11 iul. 2025, 09:46, de Anamaria Ionel, în ACTUALITATE , ? cititori
La un pas de o nouă pandemie? Un virus cu mortalitate de 70% stârneşte îngrijorare

La doar patru ani după ce lumea a fost zguduită de pandemia Covid-19, un nou pericol viral reapare în sudul Asiei și reaprinde cele mai mari temeri ale experților. Virusul Nipah, unul dintre cele mai letale virusuri cunoscute de omenire, a ucis o adolescentă de 18 ani din India, iar un al doilea caz este în stare critică.

Transmis de lilieci și capabil să provoace inflamații cerebrale severe, Nipah este catalogat de OMS drept unul dintre virusurile cu „cel mai mare potențial pandemic”. Fără vaccin, fără tratament și cu o capacitate de transmitere care amintește de debutul crizei SARS-CoV-2, virusul Nipah ar putea deveni protagonistul unui nou coșmar global.

Ce este virusul Nipah?

Virusul Nipah face parte din familia henipavirusurilor – aceiași agenți patogeni care au inspirat filmul hollywoodian Contagion. Acesta provoacă adesea inflamații cerebrale (encefalită acută), simptome neurologice și insuficiență respiratorie severă.

Autoritățile sanitare indiene au identificat deja 425 de persoane care ar fi putut intra în contact cu cele două paciente, la un eveniment social recent, scrie Daily Mail. Dintre acestea, 12 persoane din districtul Malappuram sunt în prezent sub tratament. 5 se află în terapie intensivă. Alte analize sunt în curs pentru a determina câte persoane ar mai putea fi infectate.

Virusul Nipah este extrem de periculos: are o rată de mortalitate de peste 70%. Acesta se transmite prin fluide biologice, dar și prin fructe contaminate cu salivă sau urină de liliac. Asta îl face dificil de controlat în zonele rurale tropicale.

Nipah stârneşte îngrijorare la nivel internaţional după pandemia de Covid-19

Acest caz ridică îngrijorări la nivel internațional. Asta mai ales în contextul în care virusul SARS-CoV-2 care a provocat pandemia de Covid-19 ar fi avut, potrivit unei ipoteze larg discutate, o origine similară – liliecii fiind purtători naturali ai multor virusuri cu potențial zoonotic.

În paralel, o echipă de cercetători din China a anunțat luna trecută identificarea a două noi henipavirusuri – înrudiți cu Nipah și Hendra – în lilieci care trăiesc în apropierea satelor și livezilor din provincia Yunnan.

Primul focar major provocat de acest virus a fost raportat în Malaezia, în 1998. În India, virusul a provocat mai multe focare izolate, inclusiv în 2018 și 2023