CCR, cheltuieli fără număr din bani publici: bilete la clasa business, stilouri de peste 20.000 de euro, schimburi de experiență în Dominicană
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/CCR-ID306393_INQUAM_Photos_Adriana_Neagoe.jpg)
Curtea Constituțională a României (CCR) a efectuat în ultima perioadă mai multe achiziții directe costisitoare, fără licitație. Printre cele mai vizibile exemple se numără bilete la clasa business pentru deplasări internaționale, un sejur în Republica Dominicană și cumpărarea a sute de stilouri în valoare totală de peste 21.000 de euro.
Lux pe bani publici la CCR
Doi judecători ai CCR, Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, însoțiți de o consilieră, au participat în Republica Dominicană la ceea ce instituția a numit „un eveniment juridic de excepție”, dezvăluie Antena 3 CNN. Evenimentul a durat trei zile, iar pentru deplasare au fost cumpărate trei bilete de avion, două la clasa business și unul la clasa economic, în valoare totală de 13.480 de euro.
„Este un mare privilegiu să particip la această discuție importantă cu privire la normele electorale aplicate în 2024 în România”, a declarat Deliorga în timpul conferinței, în timp ce Gheorghe Stan a subliniat că „mă bucur că am ocazia să mă adresez dumneavoastră în contextul prestigiosului Congres Mondial de Drept”.
Tot din fonduri publice, Curtea a achiziționat și 250 de stilouri în valoare de peste 21.000 de euro. Pe SEAP nu apare nicio licitație în acest sens. În schimb, sunt vizibile și alte deplasări ale judecătorilor în Armenia, Franța, Gabon, Kârgâstan sau Turcia, însă fără detalii despre costurile cazărilor sau alte cheltuieli.
Indemnizații controversate la final de mandat pentru judecătorii CCR
Curtea Constituțională a României ia în discuție posibilitatea acordării unor indemnizații în valoare de 180.000 de lei pentru fiecare dintre cei trei judecători care își încheie mandatul în acest an: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. Suma reprezintă echivalentul a șase salarii nete, conform articolului 71, alineatul 5 din legea de funcționare a CCR, care prevede acest beneficiu la expirarea mandatului.
Contextul general complică însă această decizie. Guvernul a adoptat, la finalul anului 2024, Ordonanța de Urgență 156, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț”, prin care a blocat acordarea oricărui tip de plată suplimentară la ieșirea din sistem pentru personalul bugetar, inclusiv la pensionare sau retragere. Scopul măsurii a fost reducerea deficitului bugetar.
Deși ordonanța nu face referire directă la CCR, juriștii atrag atenția că, în lipsa unei derogări explicite, acordarea acestor indemnizații contravine spiritului măsurilor de austeritate. În plus, banii necesari nu au fost prevăzuți în bugetul Curții pe 2025. Potrivit surselor G4Media, conducerea ia în calcul redistribuirea fondurilor din alte capitole bugetare, cel mai probabil din cele dedicate investițiilor.
Subiectul este cu atât mai sensibil cu cât CCR a fost deja implicată în controverse privind cheltuirea fondurilor publice. La începutul anului, deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenția asupra includerii în bugetul instituției a unei sume de 700.000 de lei pentru medicamente, fără explicații clare. Alocarea a fost eliminată ulterior prin amendament.
Totodată, surse citate de Realitatea Plus au relatat că președintele CCR, Marian Enache, ar fi reacționat nervos la apariția în presă a informației privind bonificația ce i-ar reveni. Acesta ar fi convocat de urgență o ședință a Curții, pe fondul valului de reacții negative.