Cel mai important pas în salvarea pacienților cu insuficiență cardiacă: prima pompă cardiacă. Premieră mondială
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/pompa-cardiaca1.jpg)
CorWave, o companie producătoare de dispozitive medicale din Franța, a anunțat prima implantare la un pacient a sistemului său de asistență ventriculară stângă. Este vorba de prima pompă cardiacă bazată pe o tehnologie revoluționară cu membrană ondulată. Premieră mondială!
Tehnologia a fost inspirată din mișcarea de înot a animalelor acvatice
Procedura a fost realizată de echipa de la Spitalul St. Vincent din Sydney, Australia. Această implantare reprezintă o etapă tehnologică importantă în domeniul asistenței circulatorii mecanice durabile, la 27 de ani de la prima utilizare a unei pompe rotative durabile, o tehnologie care a devenit de atunci standardul de îngrijire.
Inspirată de mișcarea de înot a animalelor acvatice, tehnologia membranei ondulate CorWave, dezvoltată începând din 2012, pompa cardiacă are ca scop menținerea echilibrului fiziologic al sistemului cardiovascular, spre deosebire de pompele rotative utilizate în prezent, care furnizează un debit continuu și fix.
Dispozitivul a fost conceput pentru a menține efectele bătăilor inimii asupra vaselor sanguine și pentru a funcționa în sincronie cu inima, pentru a-i păstra funcția și structurile. De asemenea, poate regla automat fluxul sanguin în funcție de activitatea pacientului, fie că este în repaus sau în mișcare.
Prima pompă cardiacă a fost implantată unui pacient la sfârșitul lunii mai
Prima pompă cardiacă a fost implantată primului pacient la sfârșitul lunii mai, la Sydney. Potrivit unui comunicat de presă publicat de CorWave, pacientul „se simte bine la mai mult de treizeci de zile de la procedură şi a fost externat”.
Pacientul însuși a declarat că se simte mult mai bine decât înainte de operație și că nu are niciun disconfort deosebit. Nu mai prezintă oboseală excesivă sau dificultăți de respirație, care sunt simptome tipice ale insuficienței cardiace avansate. Pentru a evalua mult mai bine siguranța, performanța și beneficiile clinice ale acestei tehnologii, specialiștii spun că sun necesare mai mule implanturi suplimentare.
Sistemul de nouă generație permite păstrarea pulsului natural
CorWave continuă acest studiu în conformitate cu cerințele de reglementare și bunele practici clinice, în strânsă colaborare cu echipele medicale participante. „Procedura chirurgicală este foarte similară cu implantarea dispozitivelor de asistență ventriculară stângă din generația actuală.
Cu toate acestea, spre deosebire de acestea din urmă, sistemul de nouă generație permite păstrarea pulsului natural, ceea ce poate schimba radical situația. Am putea deschide o nouă eră în domeniul asistenței circulatorii”, a declarat dr. Paul Jansz, chirurg cardiotoracic.
Obiective clinice
Inovația de ultimă generație a CorWave are trei obiective clinice. În primul rând, limitarea complicațiilor grave asociate dispozitivelor actuale, precum accidentele vasculare cerebrale, sângerările, insuficiența cardiacă sau bolile valvulare.
În al doilea rând, vizează îmbunătățirea calității vieții pacienților prin reluarea pe scară mai largă a activităților zilnice, profesionale și sociale. În cele din urmă, pompa cardiacă ar trebui să promoveze recuperarea cardiacă, care este posibilă la anumiți pacienți.