AEP, sub presiune. 228 de milioane de lei cerute de candidați pentru campania prezidențială

Publicat: 10 iul. 2025, 20:27, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
AEP, sub presiune. 228 de milioane de lei cerute de candidați pentru campania prezidențială

Alegerile prezidențiale din 2025 riscă să devină cele mai costisitoare de până acum. Patru dintre principalii candidați – George Simion, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Victor Ponta – solicită rambursarea a peste 228 de milioane de lei din fonduri publice. Banii provin, în mare parte, din împrumuturi private, iar Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) este nevoită să verifice legalitatea tuturor cheltuielilor înainte de a aproba deconturile.

Campanii scumpe, bani publici solicitați înapoi de la AEP

Legea electorală permite rambursarea cheltuielilor de campanie pentru candidații care obțin cel puțin 3% din voturi. Conform răspunsului oficial transmis de AEP, George Simion, Crin Antonescu, Nicușor Dan și Victor Ponta au depus solicitări în valoare totală de peste 228 de milioane de lei.

Cea mai mare sumă este solicitată de George Simion, candidatul AUR, care cere statului rambursarea a 69 de milioane de lei. Crin Antonescu, susținut de alianța PSD-PNL-UDMR, a cerut 64,5 milioane de lei, iar Nicușor Dan, actualul președinte, a solicitat 60,8 milioane de lei. Victor Ponta, candidatul Pro România, a depus documente pentru decontarea a 34,5 milioane de lei.

În prezent, procesul de verificare este în desfășurare, iar AEP nu a rambursat încă nicio sumă.

Raportările financiare depuse la AEP arată că majoritatea fondurilor folosite în campanii au fost obținute prin împrumuturi de la persoane fizice. George Simion a cheltuit 27 de milioane de lei doar în turul al doilea, dintre care doar 35.000 de lei au provenit din donații. În primul tur, a avut venituri de 40 de milioane de lei, din care doar 3 milioane au fost cotizații și 70.000 de lei – fonduri proprii. Restul – împrumuturi.

Împrumuturi uriașe, donații minime

Nicușor Dan a finanțat campania aproape exclusiv din împrumuturi, contractând 57 de milioane de lei. Donațiile au acoperit 3,6 milioane – singura sumă pe care nu este obligat să o restituie.

Victor Ponta a raportat împrumuturi de 34,3 milioane de lei, în timp ce donațiile au totalizat doar 35.000 de lei. În cazul lui Crin Antonescu, banii ceruți spre rambursare vor fi direcționați către partidele care l-au susținut – PSD, PNL și UDMR –, acestea fiind creditorii principali ai campaniei.

AEP a transmis că procedura de rambursare este suspendată până la finalizarea controalelor privind legalitatea cheltuielilor. Deocamdată, nu este clar dacă toate sumele vor fi validate integral. Întrebările privind transparența surselor de finanțare, dar și destinația fondurilor, persistă.

După aprobarea sumelor, statul va rambursa banii către candidați, însă aceștia sunt obligați să returneze, la rândul lor, împrumuturile primite de la persoane fizice sau de la partide. Doar donațiile sunt exceptate de la această obligație.

Suma totală cerută – 228 de milioane de lei – este considerată de analiști un record în istoria electorală a României. Miza financiară ridică semne de întrebare asupra sustenabilității actualului sistem de finanțare electorală, într-un context economic marcat de presiuni bugetare.

Verificările AEP vor fi esențiale pentru validarea sumelor, dar și pentru restabilirea încrederii în mecanismul de rambursare. Până atunci, fondurile rămân blocate, iar candidații și creditorii lor așteaptă decizia finală.