Alertă de securitate într-un stat NATO. Mai mulți oficiali au fost evacuați

Publicat: 10 iul. 2025, 19:39, de Alice Călin, în ACTUALITATE , ? cititori
Alertă de securitate într-un stat NATO. Mai mulți oficiali au fost evacuați
Foto: LRT.lt / Drona care a declanșat o alertă de securitate

O dronă suspectă a declanșat o alertă de securitate în Lituania, după ce a traversat granița dinspre Belarus și s-a prăbușit la aproximativ un kilometru de frontieră. Incidentul a avut loc joi, în jurul orei 11:30, ora locală. Autoritățile lituaniene au intrat imediat în alertă și au tratat situația ca pe o posibilă amenințare la adresa siguranței naționale.

Dronă artizanală cu aspect de armament Shahed

Potrivit Reuters, dispozitivul semăna cu o dronă de tip Shahed, un model utilizat adesea în conflictul din Ucraina. Ulterior, investigațiile armatei au arătat că era vorba despre o dronă improvizată, construită din lemn și spumă, fără încărcătură periculoasă. Deși nu a reprezentat o amenințare imediată, aparatul a ridicat suspiciuni serioase. Aceasta ar fi putut fi trimisă pentru a testa timpul de reacție al armatei în cazul unei astfel de amenințări. .

Ca măsură de precauție, premierul Gintautas Paluckas și președintele Parlamentului, Saulius Skvernelis, au fost evacuați într-un adăpost special de către serviciile de securitate. Armata lituaniană a transmis pe Facebook că incidentul ar putea fi o testare deliberată a capacitații de răspuns a autorităților.

Tensiuni tot mai mari la granița cu Belarus

Autoritățile au menționat că, în ultima perioadă, au fost detectate frecvent tentative de introducere în țară a unor de bunuri de contrabandă prin intermediul dronelor sau baloanelor meteorologice. Acestea sunt lansate din Belarus și folosesc tehnologii rudimentare, dar eficiente pentru traversarea graniței.

Ancheta privind originea exactă și scopul acestei drone continuă. Lituania, ca membră NATO, tratează cu maximă seriozitate orice potențial act de provocare la adresa securității sale aeriene.

În ultimele luni, incidente similare au fost semnalate și în alte state NATO, precum Polonia și România. În ambele țări drone rusești au violat spațiul aerian, unele dintre acestea prăbușindu-se în apropierea graniței cu Ucraina. În majoritatea cazurilor, autoritățile au reacționat prompt. Au fost activate protocoale de securitate și deschise anchete pentru a stabili dacă este vorba despre erori de navigație, atacuri deliberate sau teste de reacție.

Aceste episoade au intensificat preocupările legate de siguranța spațiului aerian. De asemenea, au determinat aliații NATO să își reevalueze nivelul de pregătire în fața unor posibile provocări hibride.