Capul Sfântului Ioan Gură de Aur, adus în București: un pelerinaj important în Capitală

Publicat: 11 iul. 2025, 10:46, de Patrisia Brătan, în Religie , ? cititori
Capul Sfântului Ioan Gură de Aur, adus în București: un pelerinaj important în Capitală
sursa foto: Doxologia / asceticexperience.com

Credincioșii din toată țara sunt așteptați, începând de vineri, la București la pelerinaj. Profesorul spiritual al lumii ortodoxe, Sfântul Ioan Gură de Aur, ajunge pentru prima dată cu capul său cinstit la Catedrala Patriarhală, alături de moaștele ocrotitorului Bucureștiului, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de pe Muntele Athos

Evenimentul central al pelerinajului îl reprezintă aducerea capului Sfântului Ioan Gură de Aur, mare dascăl al Bisericii, cunoscut pentru predicile sale puternice și pentru Liturghia care îi poartă numele. Moaștele au fost aduse de o delegație a Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, Grecia, și vor rămâne la Catedrala Patriarhală până pe 16 iulie.

Racla cu moaștele ajunge vineri, 12 iulie, în jurul orei 13:00, de Patriarhul Daniel, alături de un sobor de preoți. După slujba de primire, moaștele au fost așezate în interiorul Catedralei, lângă Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. Slujbele speciale dedicate Sfântului Ioan vor continua pe toată durata șederii sale în București.

Vezi și: Sute de mii de credincioși, așteptați la pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu Ciuc. Participă și președintele Ungariei

Mii de pelerini vin să se închine la sfintele odoare

Pe lângă programul liturgic desfășurat la Catedrala Patriarhală (Liturghie, Acatist, Vecernie și Paraclis) mai multe biserici din Capitală organizează slujbe speciale. Credincioșii vin din toată țara pentru a se ruga, mulți dintre ei căutând alinare, sănătate sau împlinirea unor dorințe sufletești.

Pelerinajul are și o semnificație aparte. Mai exact, se împlinesc 251 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou din Bulgaria la București. Astfel, prezența Sfântului alături de ocrotitorul Capitalei transformă aceste zile într-o perioadă de profundă încărcătură spirituală.

Cine a fost, de fapt, Ioan Gură de Aur

Ioan Gură de Aur este considerat unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății răsăritene. A trăit între anii 347 și 407, fiind Arhiepiscop al Constantinopolului și unul dintre cei mai influenți părinți ai Bisericii. Este numit „Gură de Aur” datorită darului său excepțional de a predica și a învăța. Scrierile sale au influențat profund Liturghia ortodoxă, dar și viața spirituală a credincioșilor. El a luptat pentru o Biserică curată, fără corupție, ceea ce i-a atras și exilul. Moaștele sale au fost readuse în Constantinopol în 438, ca semn de împăcare cu memoria sa.