Ciupercă în rol de pilot: robotul biohibrid care se mișcă la semnalul unei „trompete regale”

Publicat: 13 iul. 2025, 09:11, de Anamaria Ionel, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Ciupercă în rol de pilot: robotul biohibrid care se mișcă la semnalul unei „trompete regale”
sursa foto: Robert Shepherd

Cercetătorii fac un pas neașteptat spre viitorul bio-tehnologiei. O echipă de ingineri din SUA și Italia a creat un robot care funcționează cu ajutorul semnalelor electrice generate de o ciupercă comestibilă.

Mai exact, ciuperca trompetă regală este „creierul” unui nou tip de mașină biohibridă, capabilă să simtă mediul înconjurător și să reacționeze la stimuli precum lumina, căldura sau atingerile.

Dezvoltat de o echipă interdisciplinară de la Universitatea Cornell din Statele Unite și Universitatea din Florența din Italia, acest dispozitiv ar putea marca începutul unei noi ere a roboticii vii.

Sistemele vii reacționează la atingere, la lumină, la căldură și chiar la unele necunoscute, cum ar fi semnalele, iar de aceea cercetătorii spun că s-au gândit să testeze aceste medii imprevizibile.

Reacţii diferite în funcţie de stimuli

Diferite tipuri de stimuli – precum lumina ultravioletă – au dus la reacții diferite în modul în care robotul se mișcă. Un videoclip arată cum unul dintre acești roboți controlați de ciuperci se deplasează lent pe o suprafață, folosindu-și picioarele robotice. Un alt robot biohibrid folosește un sistem pe roți pentru a se mișca, arată The Independent.

Potrivit cercetătorilor, combinarea acestei mobilități cu capacitatea ciupercilor de a percepe semnale chimice și biologice ar putea avea aplicații utile într-o gamă largă de domenii.

„Cultivând miceliul (rețeaua de filamente a ciupercii) direct în circuitele robotului, am reușit să permitem mașinii biohibride să simtă și să reacționeze la mediu,” a explicat Rob Shepherd, profesor de inginerie mecanică și aerospațială la Cornell.

Acesta mai spune că un posibil rol al roboților viitorului ar putea fi acela de a analiza chimia solului în culturile agricole și de a decide, spre exemplu, când este necesară fertilizarea, reducând astfel efecte secundare ale agriculturii precum înfloririle algale dăunătoare.

Detaliile despre acest robot biohibrid au fost publicate în revista Science Robotics, în studiul intitulat „Controlul senzorio-motor al roboților mediat prin măsurători electrofiziologice ale miceliului fungic”.

Creier artificial de vierme integrat într-un robot

Nu este pentru prima dată când un organism viu este integrat într-un corp robotic, însă utilizarea ciupercilor ar putea reprezenta un progres major în domeniul roboticii biohibride, datorită capacității acestora de a crește și de a supraviețui în condiții dificile.

Experimentele anterioare au inclus, de exemplu, integrarea unui creier artificial de vierme într-un robot Lego, care a reușit să reproducă mișcările și comportamentele creaturii.

Mai devreme în acest an, cercetători de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) au creat o mașină integrată cu țesut muscular viu, capabilă să perceapă și să se adapteze la mediul înconjurător.