Profesorii suplinitori, excluși din sistem din toamnă. Ministrul Educației: „Trebuie să înțelegem vremurile în care trăim”

Publicat: 11 iul. 2025, 13:33, de Ionut Jifcu, în Educație , ? cititori
Profesorii suplinitori, excluși din sistem din toamnă. Ministrul Educației: „Trebuie să înțelegem vremurile în care trăim”
sursa: Inquam Photos / George Călin

Profesorii suplinitori nu vor mai fi reangajați din toamnă, a anunțat ministrul Educației Daniel David, invocând măsuri de criză economică și reducerea numărului de norme în școli.

Profesorii suplinitori, lăsaţi pe dinafară

Profesorii suplinitori nu vor mai fi reangajați începând cu 1 septembrie, a anunțat ministrul Educației, Daniel David, joi seara, într-o emisiune difuzată la Antena 1. Decizia face parte dintr-un set de măsuri de austeritate menite să reducă presiunea asupra bugetului educației, în contextul unei crize economice tot mai accentuate.

„Nu va pleca nimeni care are contract valabil pe mai mult de un an. Avem oameni angajați pe un an sau cu plata cu ora, contracte care oricum se încheiau în vară”, a declarat ministrul, citat de Mediafax. Astfel, cadrele didactice angajate pe perioadă determinată sau cu plata cu ora nu vor fi rechemate în sistem odată cu începerea noului an școlar.

Măsura afectează o categorie semnificativă de profesori care ocupă temporar posturi în lipsa altor opțiuni viabile, mai ales în zonele unde orele sunt dispersate sau posturile sunt incomplete. Potrivit estimărilor sindicatelor, zeci de mii de cadre didactice s-ar putea confrunta cu pierderea locului de muncă.

Explicaţiile ministrului

Daniel David a explicat că reducerea numărului de norme va duce la un efectiv mai mare de elevi per clasă, iar profesorii rămași în sistem vor preda mai mult pentru același salariu. „Chiar și fără măsurile actuale, nu era nicio garanție că acele contracte s-ar fi prelungit în toamnă”, a completat ministrul.

În privința protestelor anunțate de sindicate și a unui posibil boicot la începutul anului școlar, ministrul a declarat că „sindicatele au dreptul să protesteze”, dar a avertizat că absența acestor măsuri ar fi dus inevitabil la concedieri colective: „Dacă nu luăm aceste decizii, alternativa este disponibilizarea. Trebuie să înțelegem vremurile în care trăim.”

Daniel David a mai adăugat că o eventuală evaluare economică negativă a României în luna august ar putea aduce consecințe și mai dure începând din toamnă, inclusiv pentru sistemul de educație.