La Galați au fost lansate 27 de proiecte de cursuri de formare profesională pentru 14.000 de persoane

Publicat: 13 iul. 2025, 20:46, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
La Galați au fost lansate 27 de proiecte de cursuri de formare profesională pentru 14.000 de persoane

La Galați, au fost lansate prin intermediul Centrului de Consultanță și Studii Europene 27 de proiecte bazate pe cursuri de formare profesională, prin care peste 14.000 de persoane pot învăța o meserie pentru a-și găsi un loc de muncă.

Una din principalele probleme cu care se confruntă mediul economic din Galați este lipsa forței de muncă specializate. La începutul anilor 90 Galațiul încă mai era un puternic centru industrial cu zeci de uzine specializate în construcții de mașini și echipamente, siderurgie- metalurgie, industria textilă sau industria alimentară, etc., însă după restructurările care au dus la concedieri în masă și privatizările clientelare care au avut ca urmare falimentarea și închiderea acestor societăți, a dispărut mâna de lucru calificată.

Acum, chiar ar veni mari investitori să dezvolte capacități de producție care să creeze la Galați sute sau mii de noi locuri de muncă, nu ar fi disponibilă forța de muncă calificată.

În aceste condiții, administrația locală a demarat mai multe proiecte de susținere a formării profesionale, prin construirea unui Campus de învățământ dual, dar și prin dezvoltarea unor programe de formare profesională.

27 de proiecte pentru formarea profesională a 14.000 de persoane

La Galați, au fost lansate prin intermediul Centrului de Consultanță și Studii Europene un număr de 27 de proiecte pentru cursuri de formare profesională. În cadrul acestor proiecte peste 14.000 de persoane pot învăța o meserie pentru a-și găsi un loc de muncă. Partener la dezvoltarea acestor proiecte este Consiliul Județean (CJ) Galați:

„Consiliul Județean este alături de mediul de afaceri, de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și de instituțiile de formare profesională, susținând o societate gălățeană dinamică și prosperă. Iar investiții în educație, în viitorul oamenilor și în forța de muncă de care economia are nevoie sunt o prioritate pentru noi toți. 

Investițiile reprezintă un motor esențial al dezvoltării și, implicit, al reducerii șomajului. Și din această perspectivă Consiliul Județean Galați este un partener de încredere. Numai în anul 2025, din bugetul total de 1,9 miliarde de lei, peste 1,61 miliarde de lei s-au alocat proiectelor de dezvoltare. Fiecare investiție generează efecte multiplicatoare în economia locală: creează locuri de muncă, stimulează consumul de bunuri și materii prime, aduce resurse în comunitate și contribuie la stabilitate și predictibilitate”, a declarat președintele CJ Galați .

Centrul de Consultanță și Studii Europene SRL Galați a fost înființat în 2005, având ca obiect de activitate Cod CAEN 8559 – „alte forme de învățământ”. Firma își concentrează activitatea pe asigurarea de servicii de formare profesională, completată de servicii de informare și consiliere, oferind astfel soluții concrete și pentru activitatea de mediere a muncii.

Până în prezent, centrul a implementat 3 proiecte și a participat 43 de proiecte cu finanțare externă. În cei 15 ani de activitate în domeniul formării profesionale pentru adulți, Centrul de Consultanță și Studii Europene a depășit cifra de 40.000 de absolvenți și peste 130 de programe de formare profesională.

Printre proiectele implementate până acum se află cele referitoare la adaptarea competențelor specifice ale angajaților din regiunile Sud-Est și Nord-Est la evoluțiile tehnologice, Proiectul „Îmbunătățirea activității de management al resurselor umane în companiile din sectoarele economice cu potențial competitiv prin specializare inteligentă în Regiunea de Nord-Vest” și Proiectul „NEXT LEVEL – Oportunități de integrare durabilă pe piața muncii a tinerilor NEETs din Regiunea Sud-Est”

A început construirea Campusului pentru învățământ dual, la care, anual, vor fi formați profesional 600 de elevi

În luna iunie, Primăria Galați a anunțat că a atribuit contractul pentru construirea Campusul profesional destinat învăţământului dual, după ce a fost obţinută finanțarea prin PNRR.

Valoarea contractului pentru construirea campusului este de 66,1 milioane lei,  fără TVA. Campusul va fi construit de Asocierea Baiculescu Construct SRL – Alfa Design Total Construct SRL – Neo Structural Engineering SRL – Hidro Top Construct SRL. Durata contractului este de 24 de luni.

Campusul va asigura formarea a 600 de elevi, din care 300 vor beneficia de cazare. Campusul va avea în componenţă 4 cămine pentru cazarea a 300 elevi, un amfiteatru pentru conferinţe, 10 ateliere de lucru, 8 ateliere pentru învăţământ dual preuniversitar şi 2 ateliere pentru învăţământ universitar, 10 săli de clasă, o bibliotecă cu sală de lectură, 3 săli multifuncţionale, o cantină cu 180 de locuri și terenuri de sport.