Israelul construiește un lagăr de concentrare în Gaza

Publicat: 15 iul. 2025, 09:46, de Alice Călin, în Internațional , ? cititori
Israelul construiește un lagăr de concentrare în Gaza
Foto: Wikipedia / Lagăr de concentrare pe locul ruinelor orașului Rafah

Planurile Israelului de a construi o zonă așa-zis „umanitară” în sudul Fâșiei Gaza atrag critici dure. Inclusiv fostul premier israelian Ehud Olmert susține că proiectul este, de fapt, un lagăr de concentrare, destinat relocării forțate a populației palestiniene. Guvernul Netanyahu intenționează să transforme orașul Rafah într-o enclavă închisă pentru sutele de mii de supraviețuitori ai genocidului.

Olmert: „Este un lagăr de concentrare”

Fostul premier israelian a declarat, într-un interviu acordat publicației The Guardian și citat de CNN, că ceea ce se pregătește în Gaza nu poate fi numit altfel decât lagăr de concentrare. Olmert susține că, odată intrați în noua așezare, palestinienii nu vor mai avea voie să iasă. Cu alte cuvinte, vorbim despre deportare și epurare etnică, mascate drept măsuri de protecție.

„Îmi pare rău, dar este un lagăr de concentrare. Dacă vor fi deportați acolo, e parte dintr-o epurare etnică”, a spus Olmert.

Acesta a precizat că nu mai poate apăra acțiunile Israelului, pe care le consideră crime de război. Criticile sale vin într-un moment tensionat, în care Israelul de confruntă cu tot mai multe critici. De la muzicienii care au strigat „moarte IDF” în timpul unui concert, până la organizații evreiești din Europa și SUA, Israelul pare să își piardă capitalul de încredere chiar și în rândul foștilor susținători.

Prin proiectul lagărului din Rafa, autoritățile israeliene insistă că intenționează să protejeze civilii, însă refuză să le permită acestora libertatea de mișcare. Mai mult, începând de astăzi, Israelul a interzis palestinienilor accesul la plajele din Gaza și, în consecință, la Marea Roșie. Chiar și copiii care vor doar să facă o baie in valurile mării, una dintre puținele bucurii care le-a mai rămas, ar putea fi uciși.

Proiectul „orașului umanitar”, o altă crimă împotriva umanității

Proiectul ar urma să fie construit pe ruinele orașului Rafah, complet distrus în timpul ofensivei israeliene. Ministrul Apărării, Israel Katz, a declarat că această așezare ar putea găzdui întreaga populație din Gaza. Pe viitor, guvernul israelian le va acorda palestinienilor dreptul de a emigra.

După o ocupație de aproape 80 de ani și un genocid întins pe aproape doi ani, guvernul de la Tel Aviv pare să fi ajuns la „măsura finală”.

Potrivit CNN, premierul Benjamin Netanyahu ar fi cerut reducerea timpului de execuție și reducerea costurilor asociate acestui lagăr.

Planul este criticat și de opoziția din Israel, care acuză guvernul că permite extremiștilor să impună măsuri radicale pentru a rămâne la putere.

Mai mulți experți în drept internațional, printre care și avocatul Michael Sfard, avertizează că relocarea forțată a populației, urmată de deportare, se încadrează în definiția crimelor împotriva umanității. Să nu uităm, totuși, că Netanyahu este dat, deja, în urmărire internațională pentru crime de război.

Conform Ministerului Sănătății din Gaza, peste 58.000 de oameni au fost uciși de IDF de la începutul conflictului, în octombrie 2023. Orașe întregi, inclusiv Rafah, au fost complet rase de pe fața pământului. În ultimele luni, mii de oameni au fost executați în timp ce încercau să obțină ajutoare de la așa-zisele puncte umanitare deschise de Israel în parteneriat cu SUA.

În ciuda încetărilor temporare ale focului, ostilitățile au fost reluate, iar condițiile umanitare din regiune s-au înrăutățit dramatic. În acest context, ideea de a împrejmui o regiune cu garduri și a numi asta „protecție” este, cel mai probabil, doar o nouă măsură de control asupra populației din Gaza, nicidecum de protecție, așa cum încearcă să o promoveze Israelul.