Vicepremier: Se putea evita creșterea TVA, dar coaliția nu a fost pregătită pentru impozitarea progresivă

Publicat: 15 iul. 2025, 06:28, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Vicepremier: Se putea evita creșterea TVA, dar coaliția nu a fost pregătită pentru impozitarea progresivă

Vicepremierul Tanczos Barna afirmă că majorarea TVA putea fi evitată prin introducerea impozitării progresive, dar coaliția nu a considerat momentul oportun.

Guvernul putea evita majorarea TVA

Vicepremierul Tanczos Barna susține că majorarea TVA la 21% nu era singura opțiune pentru creșterea veniturilor la buget și că o soluție alternativă ar fi putut fi impozitarea progresivă. Potrivit acestuia, problema a fost lipsa unei decizii politice ferme.

„Se putea și fără a majora TVA, dar trebuia să vină o altă măsură similară ca impact și ca volum de venituri suplimentare la buget. Sunt puține forme sau tipuri de impozit care ar fi putut suplini majorarea de TVA. Impozitarea progresivă putea să fie o soluție, dacă această coaliție ar fi considerat că este momentul, iar clasa de mijloc este suficient de matură și bine consolidată”, a declarat vicepremierul, luni seară, la Digi 24.

Tanczos Barna a confirmat că în interiorul UDMR s-a discutat despre introducerea unui sistem de impozitare progresivă, însă concluzia a fost că momentul nu este potrivit.

„Împreună cu domnul președinte Kelemen Hunor am decis că nu este momentul ca această impozitare progresivă să se introducă astăzi, în 2025, în România. Dar cu siguranță, odată cu consolidarea societății și consolidarea clasei de mijloc, putem ajunge și la consolidarea sistemului fiscal care poate să gestioneze în mod echitabil această formă de impozitare”, a mai spus vicepremierul.

El este convins că „mai devreme sau mai târziu” România va adopta impozitarea progresivă.

Măsurile fiscale ale Guvernului Bolojan și poziția președintelui Nicușor Dan

Luni dimineață, președintele României, Nicușor Dan, a susținut o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în care a oferit primele explicații privind pachetul de măsuri fiscale promovat de Guvernul Ilie Bolojan. Executivul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru acest set de reforme, care include reducerea sporurilor, tăieri în cheltuielile bugetare și modificări în sistemul de taxare.

Președintele a subliniat că restricțiile actuale sunt temporare și vor fi în vigoare pentru o perioadă estimată la 12-18 luni. Acestea vor fi urmate de o reformă amplă în salarizare și fiscalitate. În ceea ce privește sporurile, Nicușor Dan a explicat că România are în prezent aproximativ 200 de astfel de bonificații, unele justificate, altele arbitrare, și că analiza lor completă nu poate fi făcută „în 30 de zile”. În acest sens, se pregătește o lege a salarizării unitare care să integreze sporurile justificate direct în salarii.

Tot în acest interval de timp, Guvernul ar urma să contureze o nouă arhitectură fiscală, cu măsuri echilibrate privind taxarea, care să răspundă atât nevoilor bugetare, cât și contextului social.

Președintele a precizat că toate deciziile fiscale aparțin Guvernului și că răspunderea pentru aplicarea acestor măsuri este exclusiv executivului, nu Administrației Prezidențiale.