Bolojan vrea să dea afară o treime din funcţionarii de la Palatul Victoria

Publicat: 15 iul. 2025, 07:56, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
Bolojan vrea să dea afară o treime din funcţionarii de la Palatul Victoria

Premierul Ilie Bolojan pregătește o reducere cu până la 40% a personalului de la Palatul Victoria, prin concursuri și restructurări, pentru a da un exemplu de eficientizare a administrației.

Ilie Bolojan pregăteşte o amplă restructurare la Palatul Victoria

Premierul Ilie Bolojan pregătește o amplă restructurare a aparatului guvernamental, vizând reducerea cu până la 40% a personalului din anumite structuri ale Palatului Victoria. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Profit.ro, planul vizează, într-o primă etapă, organizarea de concursuri pentru mai mulți angajați din cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Cei care nu vor obține rezultate satisfăcătoare riscă să-și piardă postul.

Demersul a fost demarat deja, iar mai mulți funcționari au fost anunțați că urmează să participe la concursuri pentru păstrarea postului. Conform surselor, ideea restructurării era luată în calcul încă din perioada interimatului lui Cătălin Predoiu, când se discuta despre o reducere de cel puțin 10% a personalului. Acum, însă, planul este mult mai ambițios și are ca scop eficientizarea reală a administrației.

Premierul urmărește să dea un semnal clar tuturor ministerelor: restructurarea nu mai poate fi amânată. Bolojan vrea să aplice la nivel guvernamental măsuri similare cu cele anunțate în 2009 de Guvernul Boc, când s-a vorbit despre reducerea cu 40-50% a posturilor din Cancelarie. Emil Boc a comentat recent că România se întoarce, inevitabil, la măsurile dure aplicate în perioada de criză.

Reorganizare şi la SGG

În paralel, premierul a solicitat și o analiză de reorganizare a Secretariatului General al Guvernului, care coordonează instituții importante precum RA-APPS, Transgaz și Transelectrica. Printre primele structuri vizate s-ar putea număra Corpul înalților funcționari publici, înființat în 2012, unde activează în prezent puțin peste 20 de persoane. Aici ajung adesea foști prefecți sau demnitari transferați din diverse ministere.

Restructurarea, spun sursele, nu va fi aplicată mecanic. Se analizează încărcarea reală cu sarcini a fiecărui departament, iar în unele cazuri, unde deficitul de personal este evident, se vor aduce oameni noi. Totuși, acolo unde aparatul este supradimensionat, se va trece la reduceri semnificative.

Pe termen scurt, pentru ca restructurarea să aibă efecte reale, va fi nevoie și de modificarea legislației. Acest lucru este deja pe agenda premierului, care a anunțat un pachet mai larg de măsuri menite să reducă deficitul bugetar. Printre acestea se numără și reforma resursei umane în administrație, prin stabilirea de scheme maximale și reorganizarea structurilor existente.

Modificările legislative ar putea fi adoptate chiar în această lună, fie prin angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, fie prin ordonanțe.