România s-a trezit cu mai multe loturi de autostradă scoase din PNRR! Culmea, pe majoritatea se circulă din 2024. Cum s-a ajuns aici

Publicat: 15 iul. 2025, 21:13, de Marian Apipie, în Transporturi , ? cititori
România s-a trezit cu mai multe loturi de autostradă scoase din PNRR! Culmea, pe majoritatea se circulă din 2024. Cum s-a ajuns aici
Foto cu lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău, deschis traficului de anul trecut, scos acum din PNRR

Ziua de 15 iulie 2025 nu a fost una prea bună pentru România, care a ieșit oarecum din „Casa Banilor“, dacă este să folosim o expresie de horoscop. Mai exact, ni s-a tăiat macaroana cu anumite proiecte prinse în Planul Național de Redresare și Reziliență. O întâlnire decisivă a avut loc astăzi, la Palatul Victoria, unde premierul Ilie Bolojan s-a întâlnit cu oficialii europeni responsabili cu PNRR. Ce s-a întâmplat? Proiecte de circa 6,3 miliarde de euro nu mai pot fi îndeplinite până în august 2026, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Dragoș Pîslaru. Și asta nu e tot!

România s-a trezit cu mai multe loturi de autostradă scoase din PNRR

România s-a trezit cu mai multe loturi de autostradă scoase din PNRR! Culmea, pe majoritatea se circulă din 2024, iar altele sunt în grafic și pot fi finalizate până în august 2026, termenul limită stabilit prin PNRR.

Ministrul Dragoș Pîslaru a fost cel care a anunțat că unele loturi din Autostrada Moldovei (A7) și din Autostrada Unirii (A8) au fost scoase din Planul Național de Redresare și Reziliență. Cauza: probleme la procedurile de achiziție. El nu a precizat însă și despre ce segmente din aceste autostrăzi este vorba. Mai ales că Autostrada Moldovei (319 km), finanțată integral din PNRR, este în grafic și ar putea fi gata chiar în acest an. Nu mai spunem că pe aproape jumătate din A7 se circulă deja.

„Sunt segmente de autostradă care au fost scose din PNRR, nu din progres fizic, ci din probleme de achiziții publice. Căutăm surse alternative de finanțare pentru proiectele prioritare, gen segmentele prioritare din A7 și A8 care nu mai sunt prinse din PNRR“, a declarat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a explicat că problemele de achiziții se referă la nerespectarea regulamentului european de achiziții publice. „Anumite erate la aceste achiziții nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene – JOUE“, a precizat Dragoș Pîslaru.

Reacția Ministerului Transporturilor și Infrastructurii: „Nu pierdem niciun ban din PNRR!“

La anunțul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene a reacționat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI), care a ținut să precizeze că România nu pierde niciun euro din Planul Național de Redresare și Reziliență destinat sectorului transporturilor.

„În urma discuțiilor tehnice purtate cu reprezentanții Comisiei Europene, s-a stabilit că proiectele care rămân în PNRR vor fi finanțate integral din fonduri europene, fără a mai necesita cofinanțare din bugetul de stat. Mai mult, ajustările financiare necesare – determinate de creșterile de prețuri la materialele de construcție, energie și carburant – vor fi acoperite din fonduri europene, conform prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 64/2022“, a transmis MTI, pe pagina de Facebook a CNAIR.

Potrivit Ministerului Transporturilor, proiectele care rămân finanțate 100% din PNRR sunt următoarele:

Infrastructură rutieră:

  • Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focșani – Pașcani;
  • Autostrada Lugoj – Deva (A1), secțiunile D și E (tunelurile de la Margina – Holdea).

Infrastructură feroviară:

  • Toate cele 4 loturi ale tronsonului CF Cluj – Episcopia Bihor;
  • Un lot din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș (Lugoj – Timișoara).

După cum se observă, sunt mai multe lucrări pe segmentul feroviar, decât rutier. Pe rutier, Autostrada Moldovei, secțiunea Focșani – Bacău – Pașcani, are șanse să fie gata până în august 2026.

Incursiune în galeriile de autostradă cu cea mai mare deschidere din România. Se forează non-stop

Mai greu cu lotul Margina – Holdea al A1 Lugoj – Deva, cel cu celebrele „tuneluri pentru urși“. Aici, asocierea româno-bosniacă UMB – Euro-Asfalt este mobilizată cu peste 800 de muncitori și are avans bun pe unul dintre tuneluri. Specialiștii în infrastructură cred însă că lotul de 9,3 km nu va fi gata la timp.

Ce loturi de autostradă au fost scoase din PNRR

În privința proiectelor care au fost excluse parțial sau total din PNRR, Ministerul Transporturilor subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Asta având în vedere că pe unele loturi se circulă deja de anul trecut.

Cel mai lung pod construit de Umbrărescu este gata: se deschide circulația pe noi loturi din Autostrada Moldovei

Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiți până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuție, susține MTI.

Printre acestea se numără:

  • Autostrada Buzău – Focșani (A7) – finalizată și deschisă circulației (foto sus);
  • Lotul 1 al Autostrăzii Ploiești – Buzău (A7) – finalizat și dat în circulație;
  • Secțiunile Leghin – Moșca și Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (A8);
  • Secțiunile Nădășelu – Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania);
  • Loturile 1, 3 și 4 din tronsonul CF Arad – Timișoara – Caransebeș.

Toate aceste proiecte vor fi continuate și duse la bun sfârșit prin Programul Transport 2021–2027 sau din alte surse europene, convenite împreună cu Comisia Europeană, susține ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Ciprian Șerban.

Proiectele importante pentru România merg mai departe, cu finanțare europeană. Deciziile luate în dialog cu Comisia Europeană asigură predictibilitate și continuitate în investițiile din infrastructură, iar românii vor beneficia de ele, fără povara unei cofinanțări din bugetul national“, a precizat ministrul.

Ministerul Transporturilor susține în continuare că modificările privind finanțarea prin PNRR nu sunt cauzate de erori administrative sau de slaba gestionare a proiectelor. „Schimbările sunt cauzate de anumite necorelări tehnice între sistemul european de achiziții (JOUE) și cel național (SICAP), în special privind vizibilitatea publicării unor erate“, a transmis MTI.

Citește și: S-a făcut anunțul! Când este gata secțiunea lipsă a DEx12, care asigură legătura Craiova – Constanța (VIDEO)