Ce se întâmplă cu organismul unei persoane care se lasă de alcool. Cum reacționează ficatul și creierul

Publicat: 18 iul. 2025, 22:44, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
Ce se întâmplă cu organismul unei persoane care se lasă de alcool. Cum reacționează ficatul și creierul

Un vechi proverb japonez spune că „la primul pahar, omul bea vinul, la al doilea pahar, vinul bea vinul, iar la al treilea pahar, vinul bea omul”. Alcoolul are nenumărate efecte negative asupra sănătății, de la dureri de cap sau anxietate, la efecte pe termen lung, inclusiv maladii grave.

Ce simte pacientul după o zi fără alcool

Potrivit studiilor științifice, o persoană care se lasă de alcool va trece prin momente grele până când organismul își va reveni. Unele beneficii apar imediat, așa că fiecare zi fără alcool este un câștig pentru sănătate.

Specialiștii spun că alcoolul are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a părăsi complet organismul. Alcoolul produce deshidratare, de aceea e nevoie de consumul de apă, pentru a îmbunătăți digestia, funcția creierului și nivelul de energie.

Majoritatea simptomelor dispar după o săptămână fără alcool

Alcoolul reduce, de asemenea, capacitatea ficatului de a regla glicemia. Odată ce alcoolul părăsește organismul, glicemia începe să se normalizeze. Cine a consumat alcool va observa și tulburări de somn, schimbări de dispoziție, transpirații sau tremurături. Majoritatea simptomelor dispar de obicei în aproximativ o săptămână fără alcool.

Ce se întâmplă cu organismul după o săptămână fără alcool

La sfârșitul unei săptămâni fără alcool, este posibil ca pacientul să constate că e mai energic dimineața, ca urmare a unui somn de mai bună calitate. În cazul în care există leziuni ușoare la ficat, acestea se pot ameliora în termen de șapte zile.

Atenție! Chiar și în cantități mici, alcoolul poate afecta funcționarea creierului. Așadar, renunțarea la băuturi ajută ajuta la îmbunătățirii sănătății creierului în câteva zile la consumatorii moderați și în decurs de o lună chiar și la consumatorii dependenți de alcool.

După o lună de abstinență, consumatorii de alcool spun că se simt mai încrezători

Alcoolul poate agrava simptomele anxietății și depresiei. După câteva săptămâni, majoritatea persoanelor încep să se simtă mai bine. Chiar și consumatorii foarte mari de alcool raportează o stare de spirit mai bună după una sau câteva luni. După o lună de abstinență, consumatorii obișnuiți de alcool raportează, de asemenea, că se simt mai încrezători în ceea ce privește schimbarea obiceiurilor de consum.

Alcoolul îmbătrânește

Este posibil ca cei care consumă alcool să piardă în greutate și să reducă grăsimea corporală. Băutura îmbătrânește, din cauza deshidratării și a inflamației, efecte care pot fi reversibile atunci când se renunță la consumul de alcool.

Nu în ultimul rând, alcoolul irită intestinele și perturbă buna funcționare a stomacului, provocând balonare, indigestie, arsuri la stomac sau diaree. Și aceste simptome se atenuează odată ce se oprește consumul de alcool. După o lună de abstinență și rezistența la insulină, care poate duce la creșterea glicemiei, se reduce cu un procent de 25%, iar tensiunea arterială scade cu 6%.

După șase luni și un an de abstinență

După o jumătate de an de abstinență, începe să se refacă ficatul. Pentru consumatorii moderați, leziunile hepatice pot fi complet reversibile în șase luni. Cu o abstinență susținută, riscul de a dezvolta orice tip de cancer scade.

Un studiu a analizat riscul de cancer la peste 4 milioane de adulți pe o perioadă de trei până la șapte ani. S-a constatat că riscul de cancer asociat consumului de alcool a scăzut cu 4%, chiar și în cazul consumatorilor ocazionali care au renunțat la alcool. Reducerea consumului de alcool de la excesiv la moderat a redus riscul de cancer asociat consumului de alcool cu 9%.