Institut cu expertiză unică, lăsat să moară: ICEM face știință din parcări și chirii

Publicat: 17 iul. 2025, 17:49, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Institut cu expertiză unică, lăsat să moară: ICEM face știință din parcări și chirii

Institutul de Cercetări Metalurgice (ICEM SA), aflat în subordinea Ministerului Economiei, se confruntă cu o situație alarmantă, potrivit propriilor răspunsuri oficiale transmise cotidianului PUTEREA de către minister. Lipsa investițiilor publice, diminuarea drastică a personalului de cercetare, pierderile financiare recurente și scăderea valorii patrimoniului conturează un tablou sumbru pentru această instituție cu tradiție în expertizarea materialelor metalice.

Fără sprijin bugetar: „ICEM nu are în derulare proiecte finanțate de la bugetul de stat”

Ministerul Economiei a recunoscut explicit că, în prezent, „ICEM nu are în derulare proiecte finanțate de la bugetul de stat”, ci funcționează exclusiv prin „comenzi și contracte cu beneficiari industriali”, precum Arcelor Mittal, TMK Slatina sau Liberty Galați. De asemenea, se subliniază că „în ultimii 5 ani ICEM s-a autofinanțat și nu a primit bani pentru investiții sau pentru dotare tehnică și laboratoare de la minister”.

Această lipsă de finanțare publică este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ICEM are „domenii unicat de activitate la nivel naţional” în ceea ce privește determinarea tendinței la coroziune fisurantă sub tensiune a oțelurilor și evaluarea rezistenței la fragilizare prin hidrogen.

”Valoarea netă a facturilor emise în anul 2024 de către laborator a fost de 519.495 lei (cu TVA). În anul precedent 2023 s-au emis facturi în valoare 417.607  lei (cu TVA), reprezentând o creștere a acestora cu 19,61%”,  se spune în răspunsul dat de Ministerul Economiei cotidianului nostru.

Personalul de cercetare, la limita colapsului: „În prezent în ICEM există 4 cercetători atestați…”

Unul dintre cele mai grave semnale de alarmă este legat de resursa umană. Potrivit ministerului, „în prezent în ICEM există 4 cercetători atestați (1 CS1, 2 CSIII și 1 CS)”, însă și acest număr este în scădere: „CS1 este pensionar reangajat și unul dintre cei doi cercetători CSIII urmează să își depună dosarul de pensie în toamna acestui an”.

Ministerul recunoaște deschis că „dificultatea atragerii de tineri cercetători este cauzată de salariile foarte mici, nemotivante” și că „planurile de dezvoltare tehnologică ale institutului pentru viitorul apropiat sunt greu de definit” din cauza lipsei de predictibilitate în sectorul național de cercetare.

Cercetare minimă și participare modestă la proiecte internaționale

În ceea ce privește activitatea științifică, ICEM a avut, în ultimii 5 ani, „un proiect de cercetare în care a avut calitatea de partener” în cadrul PN III – P2-2.1-PED 2019 și a participat la câteva proiecte de mobilitate și rețele COST, cum ar fi acțiunea „CHEMOBRIONICS”. Deși astfel de participări sunt relevante din punct de vedere academic, ele nu compensează lipsa proiectelor majore finanțate național sau internațional.

Pierderi constante și datorii în creștere: Datoria totală a ICEM a crescut… la peste 12,5 milioane de lei

Veniturile totale ale ICEM au crescut în 2024 față de anul anterior, dar totuși se menține o pierdere brută de peste 1,1 milioane de lei. Cauza principală o reprezintă datoriile istorice: „Societatea are datorii mai vechi la ANAF și la Direcția Taxe și Impozite Sector 6… sunt calculate periodic dobânzi și penalități”.

Astfel, „datoria totală a ICEM a crescut în mod principal din calculul dobânzilor și penalităților”, iar în lipsa capacității de a le achita, „datoria se menține la o cotă ridicată”, adică la 12,5 milioane de lei.

Principalele surse de venit ale societății provin din următoarele tipuri de activități:

  • expertizarea materialelor metalice (feroase, neferoase), materialelor nemetalice (oxidice, neoxidice, etc);
  • analize și încercări în domeniul materialelor metalice și refractare prin laboratorul său acreditat RENAR;
  • parcări auto în incinta societății;
  • închirieri spații în urma unor  contracte de locație în spațiile care nu sunt folosite în procesul de producție.

Infrastructură în declin: „Valoarea activelor scade pe măsura amortizării celor existente”

Situația patrimonială a ICEM este în declin. Ministerul recunoaște că „valoarea activelor scade pe măsura amortizării celor existente” și că „societatea nu dispune în momentul de față de surse de finanțare mai mari, nu poate efectua investiții noi”.

Remunerația conducerii și lipsa transparenței

Un alt aspect sensibil privește conducerea institutului. Ministerul arată că „remunerația conducerii și a membrilor CA a fost stabilită prin Hotărârea AGOA nr.1/03.04.2018”, dar nu oferă nicio justificare legată de performanța reală a acesteia în contextul financiar dificil. În plus, „procedura de selecție a membrilor consiliului de administrație este în curs de derulare”, ceea ce ridică întrebări legate de managementul profesionist și de strategia de redresare.

Posibila valorificare a patrimoniului: „S-a respins în unanimitate vânzarea activului – Pavilion Central”

În contextul dificultăților financiare, ICEM a propus vânzarea unor active, inclusiv a Pavilionului Central și a unui teren de aproximativ 3.000 mp. Cu toate acestea, Ministerul arată că „în ședința AGOA din 31.10.2024 s-a respins în unanimitate de către acționarul majoritar și minoritar vânzarea activului – Pavilion Central”.

Nu există o evaluare tehnico-economică care să fi fundamentat decizia sau să fi justificat impactul vânzării asupra activității curente, iar despre soarta celor „36.382,62 mp” din zona Lacul Morii, ministerul precizează vag că „orice hotărâre privind terenurile și clădirile deținute sau administrate de ICEM este stabilită prin CA și AGOA”.

ICEM – un institut științific lipsit de direcție strategică, subfinanțat, cu personal în curs de dispariție și fără planuri reale de redresare

Imaginea care reiese din propriile răspunsuri oficiale ale Ministerului Economiei este aceea a unui institut științific lipsit de direcție strategică, subfinanțat, cu personal în curs de dispariție și fără planuri reale de redresare. Deși ICEM SA deține expertiză unică în domeniul materialelor metalice și produce rezultate științifice valoroase, lipsa unei politici coerente de susținere și modernizare din partea statului amenință cu dispariția unei instituții care ar trebui să fie parte esențială a infrastructurii de cercetare a României.

În loc de încheiere…

Proiectele din ultimii 5 ani:

În ultimii 5 ani ICEM a derulat mai multe proiecte de cercetare și s-a implicat în activități de cooperare internațională, dintre care enumerăm :

  • un proiect de cercetare în care ICEM a avut calitatea de Partener la contractul de cercetare ştiintifică nr.317/2020-2022 cu tema: „Dezvoltarea acoperirilor nanodimensionate a benzilor subţiri din oțel cu rezistență ridicată la coroziune și abraziune” adjudecat cu un punctaj de 97,40 în cadrul competiției de 2140 proiecte depuse în cadrul Planului Naţional de Cercetare Dezvoltare Inovare PNIII, Subprogramul 2.1. Competitivitate prin cercetare, dezvoltare şi inovare – Proiect experimental – demonstrativ 2019- PN III –P2-2.1-PED 2019, Domeniul  4: Eco-nano-tehnologii si materiale avansate.
  • activități în cadrul proiectului bilateral de mobilități cu Academia Sârbă de Ştiinţe şi Institutul de Chimie-Fizică «Ilie Murgulescu » al Academiei Române cu tema: ”Reaction mechanisms in the geopolymeric conversion of inorganic waste to useful products” având drept  parteneri:
  • Institutul de Chimie Fizică “Ilie Murgulescu” al Academiei Române

      Responsabil proiect: CSI Dr. Ing, Victor Fruth

  • Institutul de Cercetări Metalurgice -ICEM SA București

      Responsabil proiect: CSI Dr.ing. Eniko Volceanov

  • Institute of Physics of Belgrad

     Responsabil proiect: Acad. Prof. Dr. Zoran Popovic

  • Institute “VINCA” of Nuclear Sciences of Belgrade

     Responsabil proiect: Prof.Dr. Branko Matovic.

  • Tot în ultimii 5 ani s-au desfășurat activități de cooperare internațională în cadrul unor proiecte de cooperare tehnico-știintifică europene – acțiune europeană COST (Cooperation in Science and Technology), acțiunea CA 17120 – CHEMOBRIONICS (CBrio) în coordonarea Prof. Julyan Cartwright de la CSIC – CGR, Facultad de Sciencias, Campus Fuenenueva, Spania, Granada. Din partea României în comitetul de management al acțiunii este implicată CSI dr.ing. Eniko Volceanov de la ICEM SA, care a participat la mai multe întâlniri de lucru la Universitatea de Chimie şi Tehnologie din Praga, Cehia și la Universitatea din Pisa, Polo Didattico delle Piagge, Pisa, Italia, cât şi la conferinţele întâlnirii anuale a acestei acţiuni unde a prezentat comunicări știintifice legate de proiect. La întrunirea Comitetului de Management (CM) a acestor Acţiuni COST  a fost  adoptată agenda de lucru pentru fiecare an de derulare a proiectului şi  s-a discutat stadiul derulării acţiunii Chembrionics. De asemenea, s-a stabilit acordul intern al partenerilor CM, strategia de diseminare a rezultatelor proiectului, stagiile de pregătire a tinerilor cercetători (STSM- Short Term Stage Mission), s-a discutat bugetul proiectului și s-a făcut distribuirea  sarcinilor în cadrul grupurilor de lucru aferente celor 31 ţări implicate.

Activități de promovare a rezultatelor cercetării derulate de ICEM SA

Nr. crt. Articol / Comunicare / Autori Forma de promovare
1 Lansarea paginii web a proiectului Nanocora Diseminare online
2 Development of electroless Ni composite coatings – Alina Melinescu*, Eniko Volceanov**, Vasile Miron**, Adrian Volceanov*, Mihai Eftimie*, Emanuil C. Coman**, L.G. Popescu** (*UPB, **ICEM SA) Poster – „Advanced materials and coatings for extreme conditions”, 3rd Conference of Emerging Technologies in Materials Engineering, IMNR București, 29-30 oct. 2020
3 Development of Electroless Nickel Nano-Composite Coatings on Low Carbon Steel Substrate – E. Volceanov*, A. Melinescu**, R. Trusca**, A. Volceanov**, M. Eftimie**, L. Popescu* (*ICEM, **UPB) Comunic. orală – 4th Int’l Conf. EmergeMAT, 4-5 nov. 2021, București
4 Electroless Co-deposition of Ni-P-oxide coatings on low Carbon Steel Surfaces – E. Volceanov*, A. Melinescu**, R. Truşcă**, M. Eftimie**, A. Volceanov** (*ICEM, **UPB) Comunic. orală – 1st Int’l Architectural Sciences Symposium, Isparta, Turcia, 27-29 oct. 2021
5 Effect of surface preparation on Ni-P and Ni-P-Al₂O₃ coatings – A. Melinescu*, E. Volceanov**, M. Eftimie*, A. Volceanov*, L. Popescu** (*UPB, **ICEM) Comunic. orală – CONSILOX XIII, 1-3 oct. 2021, Alba Iulia
6 Synthesis and characterization of autocatalytic Ni-P coatings with nanometric oxides – E. Volceanov*, A. Melinescu**, M. Eftimie**, A. Volceanov**, L. Popescu* (*ICEM, **UPB) Comunic. orală – CONSILOX XIII, 2021
7 Synthesis and characterization of Ni-P coatings with nanosized oxides – E. Volceanov*, M. Eftimie**, A. Melinescu**, A. Volceanov** (*ICEM, **UPB) Articol ISI – Romanian Journal of Materials, Vol. 51(4), 2021, p. 485–494
8 Effect of surface prep. on Ni-P & Ni-P-Al₂O₃ coatings – A. Melinescu*, E. Volceanov**, M. Eftimie*, A. Volceanov*, L. Popescu** (*UPB, **ICEM) Articol ISI – Romanian Journal of Materials, Vol. 51(4), 2021, p. 475–484
9 Actualizarea paginii web a proiectului Nanocora Diseminare online
10 Hardenability of Ni-P-TiO₂ nanocomposite coatings – A. Melinescu1, E. Volceanov2, M. Eftimie1, D. Batalu1, A. Volceanov1, L.G. Popescu2 (1 UPB, 2 ICEM SA) Articol ISI – Romanian Journal of Materials, Vol. 52(2), 2022, p. 99–107
11 Electroless Ni-P-TiO₂ coatings on thin steel strips – E. Volceanov1, A. Melinescu2, A. Volceanov2, L.G. Popescu1 (1 ICEM, 2 UPB) Comunic. orală – 2nd Int’l Cappadocia Scientific Research Congress, 17-19 iun. 2022, Turcia
12 Development of electroless Ni-P nanocomposite coatings – E. Volceanov1, A. Melinescu2, M. Eftimie2, A. Volceanov2, V.A. Surdu2, L.G. Popescu1 (1 ICEM, 2 UPB) Comunic. orală (lucrare invitată) – 6th Conf. Serbian Society for Ceramic Materials, 27-30 iun. 2022, Belgrad
13 Participare expoziție UPB cu produse ale Cercetării, Facultatea de Chimie Aplicată, 27-28 mai 2022 CD-ROM cu caracteristici tehnice acoperiri nanocompozite
14 Cerere brevet OSIM – Acoperiri nanocompozite Ni-P-Oxid cu proprietăți anticorozive și mecanice performante – Inventatori: E. Volceanov1, A. Melinescu2, M. Eftimie2, A. Volceanov2, L.G. Popescu1 (1 ICEM, 2 UPB) Cerere brevet depusă la OSIM
15 Finalizarea paginii web a proiectului Nanocora Diseminare online