Fostul șef Romsilva, cu ochii pe banii statului și după pensie. Cere în instanță salarii cu dobândă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/fostul-sef-romsilva-care-s-a-reangajat-dupa-ce-a-luat-100-000-de-euro-prima-de-pensionare-a-dat-in-judecata-casa-de-pensii-951199.jpg)
Fostul director Romsilva, Teodor Țigan, nu își poate lua gândul de la banii statului: cere în instanță plata retroactivă a salariilor, deși a încasat o primă de pensionare uriașă. Ministra Mediului, Diana Buzoianu, critică dur cazul, spunând că este rezultatul unui sistem tolerat prea mult timp de stat.
Fostul șef Romsilva, criticat de ministrul Mediului
Ministra Mediului, Diana Buzoianu, a comentat joi, la Antena 3 CNN, procesul intentat de fostul director general al Romsilva, Teodor Țigan, care după ce a încasat 100.000 de euro ca primă de pensionare, a dat în judecată instituția, cerând plata salariilor retroactiv, cu dobândă.
Buzoianu a transmis că, din punctul ei de vedere, această solicitare este complet lipsită de logică și de contact cu realitatea.
„E imposibil să accepți că un om care s-a pensionat, primind un beneficiu doar pentru că s-a pensionat, de 100.000 de euro, s-a întors fără concurs și acum e supărat că nu are un post perpetuu din care să câștige în fiecare lună niște mii de euro”, a spus ministra pentru Antena 3.
Ea a mai precizat că nu se așteaptă ca instanța să dea câștig de cauză fostului șef Romsilva. În caz contrar, consideră că este cea mai bună dovadă că legile din Românua nu sunt alese eficient.
„Eu cred că nu și sper. Nu pot să mă pronunț înaintea instanțelor, dar dacă va câștiga un astfel de caz în instanță, înseamnă că legile noastre sunt făcute foarte, foarte prost”, a declarat Buzoianu.
„Nu e un caz izolat. Statul a închis ochii la aceste practici”
Întrebată dacă practica bonusurilor uriașe la pensionare este un caz izolat sau o regulă nescrisă în sistem, Diana Buzoianu a făcut referire la sumele uriașe cheltuite de Romsilva în acest scop.
„În 2023, 113 milioane au fost date pentru aceste bonusuri de pensionare, în 2024 – 54 de milioane, pentru că a ieșit scandalul și s-a blocat, la un moment dat, acordarea acestor bonusuri”, a precizat Buzoianu.
Ea a subliniat că aceste plăți s-au bazat pe prevederi negociate între angajați în contractele colective de muncă, fără intervenția autorităților. Asigură, însă, că cei aflați acum la conducere nu vor mai ierta nimic și vor fi atenți la tot ce se petrece în această țară.
„Cu greu poți să zici că e un caz izolat. A fost un caz din multe alte cazuri în care oamenii au fost obișnuiți să primească, pentru că și-au negociat între ei aceste condiții ultra-favorabile și statul s-a uitat în altă direcție. Noi nu ne mai uităm în altă direcție astăzi”, a afirmat ministra Mediului.
În același context, Buzoianu a fost întrebată direct dacă aceste situații au fost tolerate de stat. Răspunsul ei a fost tranșant, confirmând că autiritățile au închis, voit sau nu, ochii de multe ori.
„Păi bineînțeles că da. În momentul în care-ți dispar din bani publici 111 milioane de lei într-un singur an, 2023, pentru bonusuri de pensionare, nimeni nu se uită la asta, nimeni nu vede asta?”, a explicat ministrul.