Păcănelele, la mâna primarilor. Ce puteri noi vor avea autoritățile locale
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/05/pacanele.jpg)
Primăriile vor primi pârghii legale pentru a controla prezența jocurilor de noroc pe teritoriul localităților, în cadrul unui nou pachet legislativ privind descentralizarea.
Decizia privind funcționarea sălilor de joc va reveni primăriilor
Anunţul a fost făcut public de Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-un interviu la Antena 3. Acesta a spus că în prezent primarii nu au niciun instrument legal pentru a opri funcționarea sălilor de jocuri de noroc, chiar dacă cunosc efectele sociale negative. În proiectul de lege care este în lucru, autorizația de funcționare va fi dată de autoritățile locale.
Potrivit ministrului, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va continua să acorde licența de operator, însă decizia privind funcționarea sălilor va reveni primăriilor.
„Dacă vii pe teritoriul unei localități, autoritatea locală trebuie să decidă. Primarul va putea să stabilească dacă acceptă sau nu aceste activități și în ce zone se desfășoară, inclusiv să impună taxe speciale”, a explicat Cseke.
Perioadă de tranziţie pentru sălile de joc deja funcţionale
Acesta a subliniat că măsura va permite primăriilor să excludă astfel de activități din proximitatea școlilor și din zonele sensibile.
O perioadă de tranziție va fi prevăzută pentru sălile de joc deja funcționale, iar autoritățile locale vor avea puterea să decidă continuarea activității acestora.
„Oamenii vor ști clar cine este responsabil: primarul. Dacă vor fi păcănele în localitate, înseamnă că edilul a fost de acord cu asta”, a conchis Cseke Attila.
Fenomen îngrijorător în România
În ultima perioadă a crescut numărul românilor care cer să fie excluși din sălile de joc sau cazinouri. În ultima jumătate a anului trecut, aproape 12.000 au solicitat acest lucru, de la 2.500 până atunci, conform Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.
Potrivit legii, cei care își declară dependența apar într-un registru național și nu mai sunt lăsați în sălile de jocuri, temporar sau pentru totdeauna, în funcție de solicitare. Deocamdată, cererile pot fi depuse doar fizic, la sediul Oficiului sau la operatori.
Aproape 100 de solicitări pe zi sunt primite de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc de la persoane care nu mai vor să intre în sălile de joc, spun reprezentanții instituției.
Cei care au acest viciu și vor să se autoexcludă de la jocurile de noroc, pot intra pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, unde vor accesa secțiunea „Joc Resposabil”. Acolo există o cerere de autoexcludere care, după ce va fi completată, se poate depune doar fizic. Fie la sediul ONJN, fie direct la operatorii de jocuri de noroc.
Potrivit datelor Băncii Naționale române, anul trecut, cele mai multe plăți online făcute de români au fost în cazinouri și case de pariuri. În 2023, românii au cheltuit la jocuri de noroc online aproximativ 2,5 miliarde de euro, din peste 80, la nivel mondial.