Bolojan, făcut KO de Comisia Europeană: TVA zero pentru alimente, produse farmaceutice și IMM-uri
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/bolojan.png)
În plin scandal al creșterii taxelor, premierul Ilie Bolojan a primit o lovitură foarte puternică de unde nu se aștepta, adică de la Comisia Europeană.
„Utilizarea cotelor zero pentru produse esențiale, cum ar fi alimentele, produsele farmaceutice și produsele de uz medical”
Prin intermediul unui comunicat de presă, Comisia Europeană a decis, joi, să emită avize motivate către România, Belgia, Bulgaria, Grecia și Spania întrucât aceste state nu și-au aliniat legislațiile naționale la dispozițiile obligatorii ale Directivei 2022/542 privind cotele de TVA. Această directivă permite utilizarea pe scară mai largă de către statele membre a cotelor reduse, inclusiv utilizarea cotelor zero pentru produse esențiale, cum ar fi alimentele, produsele farmaceutice și produsele de uz medical.
De ce s-a ajuns la această decizie? Pentru că România, Belgia, Bulgaria, Grecia și Spania trebuiau să comunice transpunerea completă a Directivei în legislația națională până la 31 decembrie 2024. În consecință, Comisia Europeană a decis să emită avize motivate României, Belgiei, Bulgariei, Greciei și Spaniei, care din acest moment au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare, adică până la 17 septembrie 2025.
În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, solicitând impunerea de sancțiuni financiare.
„Întreprinderilor mici să vândă bunuri și servicii fără a percepe TVA”
Comisia Europeană a mai decis, tot joi, 17 iulie 2025, să emită avize motivate către România, Bulgaria, Grecia și Spania pentru că nu și-au aliniat legislațiile naționale la modificările introduse de Directiva (UE) 2020/285 privind regimul special pentru întreprinderile mici. Directiva permite întreprinderilor mici să vândă bunuri și servicii fără a percepe TVA și simplifică obligațiile de conformitate în materie de TVA.
Citeşte şi: https://www.puterea.ro/romania-din-nou-pe-lista-neagra-a-ue-risca-sanctiuni-pentru-intarzierea-reformei-tva/
În plus, întreprinderile mici stabilite în alt stat membru decât cel în care este datorat TVA pot scuti de TVA livrările de bunuri și/sau prestările de servicii în același mod în care întreprinderile mici stabilite pe plan intern pot fi scutite în statul lor membru. Ca atare, Comisia Europeană a decis să emită avize motivate adresate Bulgariei, Greciei, Spaniei și României, care din acest moment au la dispoziție două luni, adică până la 17 septembrie 2025, pentru a răspunde și a lua măsurile necesare.
În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, solicitând impunerea de sancțiuni financiare.