Cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar: privirea umană nu l-ar putea cuprinde în întregime
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/1138px-Olympus_Mons_-_ESA_Mars_Express_-_Flickr_-_Andrea_Luck.png)
Vulcanii de pe Marte spun o poveste fascinantă despre o planetă care, în urmă cu miliarde de ani, era modelată de râuri de lavă și apă. În mijlocul acestui peisaj colosal se ridică Olympus Mons, cel mai mare vulcan din sistemul nostru solar. Acest super-vulcan depășește de departe orice munte de pe Pământ, nu doar în înălțime, ci și ca arie totală.
Cel mai mare vulcan de pe Marte, de trei ori mai înalt decât Everestul
Olympus Mons atinge o altitudine uluitoare de 26 de kilometri, de trei ori mai mult decât vârful Everest. Însă ce impresionează și mai mult este lățimea sa. Acesta are 600 de kilometri în diametru, ceea ce înseamnă că ar acoperi întreg teritoriul Franței. Volumul total estimat este de patru milioane de kilometri cubi, potrivit revistei Astronomy. Este de aproximativ 100 de ori mai mare decât Mauna Loa, cel mai mare vulcan de pe Terra.
Forma acestui vulcan este de tip „scut”, ceea ce înseamnă că s-a format prin scurgeri lente și constante de lavă, nu prin erupții explozive. Absența plăcilor tectonice pe Marte a permis acumularea neîntreruptă a magmei în același loc, pe parcursul a sute de milioane de ani.
Acest proces a dus la formarea unei structuri masive care, prin greutatea sa, a dezechilibrat planeta. Cu circa 3 miliarde de ani în urmă, scoarța marțiană s-a deplasat cu 20 de grade, afectând clima și cursurile râurilor.
Ochiul uman nu l-ar putea cuprinde în întregime
În mod normal, cu cât ceva este mai mare, cu atât este mai vizibil. Deși pare contraintuitiv, nu este și cazul lui Olympus Mons. În ciuda dimensiunilor uriașe, un om aflat pe Marte nu ar putea cuprinde vizual întregul vulcan. Curba planetei, combinată cu înclinația lină a vulcanului ar face un astfel de peisaj imposibil, chiar și de la mare distanță. De la baza lui, orizontul se pierde la doar 3 kilometri.
Nici măcar cineva aflat în apropierea vârfului nu ar percepe că se află pe un munte atât de înalt, având în vedere faptul că panta se întinde încet și constant, dând senzația unui teren plat.
Cercetările recente sugerează că Olympus Mons ar fi fost activ geologic în urmă cu doar 200 de milioane de ani. În termeni planetari, aceasta este o perioadă destul de recentă. Meteoritele provenite din erupțiile sale conțin minerale formate prin trecerea apei prin rocă. Asta înseamnă că, până acum 1,3 miliarde de ani, apa încă mai curgea pe planeta roșie.