Rabla 2025: Programul ar putea fi lansat până la 1 septembrie, cu ajustări la valoarea voucherului pentru mașinile electrice
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/06/masini-la-casat-scaled.jpg)
Programul Rabla pentru persoane fizice va fi lansat până la 1 septembrie 2025, cu menținerea valorii voucherelor pentru mașinile termice și hibride și cu o reducere a sprijinului financiar pentru mașinile electrice, potrivit ministrului Mediului, Diana Buzoianu.
Rabla 2025, la toamnă
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a declarat că Programul Rabla pentru persoane fizice va fi lansat cel târziu la 1 septembrie, fără modificări tehnice, dar cu schimbări în valoarea voucherelor, în special pentru mașinile electrice.
„Mă bucur să spun că am reușit să salvăm parte din programul Rabla. Anul acesta, pentru persoane fizice, am reușit să ducem bugetul la 200 de milioane de lei. Avem voucherele pentru termice, pentru hibrid, care sunt relativ mici, acolo nu se va modifica valoarea voucherului”, a spus ministrul, duminică seară, într-o intervenție la TVR Info.
Voucherele pentru maşinile electrice, în aer
Potrivit acesteia, modificarea se va face printr-un ordin simplu care vizează doar ghidul de finanțare, fără să afecteze platforma tehnică a programului. Lansarea oficială va avea loc imediat după adoptarea celui de-al doilea pachet de măsuri economice, care va include și alocările bugetare pentru Rabla.
„Pentru mașinile electrice, unde valoarea voucherelor era de 37.000 de lei, este un voucher pe care bugetul statului pur și simplu nu-l mai suportă, va trebui să facem niște ajustări să-l coborâm”, a explicat Diana Buzoianu, precizând că valoarea exactă este în discuție.
Noile valori ale voucherelor anunțate până acum sunt 10.000 de lei pentru mașinile pe benzină și 12.000 de lei pentru cele hibride. Pentru electrice, suma va fi mai mică decât cea din anii anteriori, însă nu a fost stabilită încă.
Recent, în spațiul public au apărut speculații privind o posibilă suspendare pentru doi ani a Programului Rabla, însă premierul Ilie Bolojan a respins categoric această variantă. Într-o declarație recentă, acesta a precizat că nu există nicio decizie fermă legată de suspendarea de lungă durată a vreunui program din componenta de mediu.
Premierul a explicat că autoritățile analizează scenariul unei suspendări temporare, de una sau două luni, pentru unele programe care urmează să fie lansate, cu scopul de a evalua impactul financiar și de a verifica dacă bugetul poate susține aceste inițiative.
„Nu există o decizie legată de suspendarea pe un anumit timp pe un program sau altul. Este adevărat că am discutat să suspendăm programele care se deschid în perioada următoare, pentru 1 lună sau două, pentru a analiza impactul și dacă avem bani să le susținem”, a declarat Ilie Bolojan.
El a subliniat că bugetul actual ar putea să nu mai permită finanțarea integrală a tuturor proiectelor de mediu, motiv pentru care este necesară o evaluare atentă a eficienței fiecărui program. În acest context, o decizie privind continuarea sau reconfigurarea programelor, inclusiv Rabla, ar putea fi luată în perioada imediat următoare.